Agava sirup se dobija direktno iz lista biljke plave agave, koja potiče iz Meksika. Iako se često misli da je agava kaktus, ona zapravo pripada porodici ljiljana. U Meksiku se agava koristi vekovima, a drevni Asteci su je upotrebljavali za poboljšanje varenja, čišćenje krvi i lečenje rana zbog njenih antibakterijskih svojstava.

Jedna od ključnih zdravstvenih prednosti agava sirupa je njegov niski glikemijski indeks, koji omogućava sladak ukus bez naglog povećanja nivoa šećera u krvi, što je često slučaj sa drugim šećerima. Agava sirup je prirodni zaslađivač koji je idealan za umereno korišćenje kod osoba na redukcionim dijetama, dijabetičara i svih onih koji traže zdraviju alternativu za rafinisane šećere.

Agava sirup sadrži visok nivo fruktoze, prirodnog šećera prisutnog u mnogim voćkama i povrću. Fruktoza je prirodan oblik ugljenih hidrata i vekovima je važan izvor energije za ljudsko telo. Neka istraživanja sugerišu da fruktoza, kada se konzumira u odgovarajućim količinama, može smanjiti rizik od raka prostate.

Ovaj sirup je izvanredan dodatak za svakodnevnu pripremu hrane, pravljenje preliva za salate, sosova, kao i za kuvanje i pečenje. Odličan je za mešanje sa hladnim napicima, pa se često koristi za zaslađivanje smutija i letnjih osvežavajućih pića.

Budući da je ovaj slatki sirup slađi od šećera i meda. Preporučuje se da u receptima koristite manju količinu, otprilike trećinu potrebne količine šećera.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top