Agava
Agava ima nizak glikemijski indeks (oko 17) i lako se rastvara. Šećer i sirup od njega su prirodni, organski, okrepljujući zaslađivači od plave agave. Poznato je da su stari narodi Asteka koristili agave sirup kako bi poboljšali varenje. Zbog svojih antibakterijskih svojstava je ova biljka korišćena i za pročišćavanje krvi.
S obzirom na to da ima izuzetno nizak glikemijski indeks, pa se sirup koristi kao najbolji zaslađivač i zamena za beli rafinisani šećer.
Reč je o prirodnom zasladjivaču, koji čak mogu koristiti i ljudi tokom dijeta, ali i dijabetičari i uopšteno svi, koji žele zdravije da se hrane. Baš zato što ima nizak glikemijski indeks, sirup dovodi do toga da se ne javlja nagli skok šećera u krvi, pa se iz tog razloga preporučuje i dijabetičarima.
Osim antibakterijskih ima i antiupalna svojstva, a prvenstveno zahvaljujući visokom sadržaju saponina. Isti ti saponini se nalaze i u semenkama kinoe, te se preporučuju zbog pozitivnog uticaja na imuni sistem.