Agave sirup organski 230g
Sirup od agave je 100% organski prirodan zaslađivač, pogodan za dijabetičare, bez aditiva i konzervansa. Prirodni zaslađivač i odlična alternativa rafinisanim šećerima i veštačkim zaslađivačima.
Ne sadrži gluten i može se koristiti kao preliv za voćne salate, palačinke, sladoled, kao i u kolačima. Ovo je prirodni, organski, okrepljujući zaslađivač od plave agave. Veoma je sladak, do 30% slađi od šećera, podseća na med.
Agava sirup u sebi sadrži 3,55 mg gvožđa na svakih 100 grama, što praktično čini gotovo polovinu dnevnih potreba ljudskog organizma.
Kao takav, u sebi ima i značajnu koncentraciju kalcijuma, cinka, kalijuma i mangana. Kombinacija ovih minerala praktično opravdava činjenicu da se agave nektar koristi za zaceljivanje rana i opekotina. Izuzetnost ovog prirodnog leka leži i u činjenici da sadrži saponine. Saponini su korisna jedinjenja koja se vezuju za holesterol i utiču na smanjenje njegovog nivoa u krvi.
Štaviše, poslednja istraživanja pokazuju da ova vrsta glikozida pomažu pri inhibiranju rasta kancerogenih tumora
. Pored toga,u sebi ima i inulin, kao i poseban tip prirodnih vlakana koji imaju ulogu probiotika. Tako je reč o dijetetskom proizvodu koji pogoduje regulaciji varenja i lečenju opstipacije.
Kao takav, pogodan je za dijabetičare ali i za gojazne osobe. Jedna od vodećih prednosti kada je agava u pitanju je ta što on ima povoljan glikemijski indeks.
Ne treba vas zbuniti to što mu je prilično sladak ukus. To je posledica činjenice da u sebi sadrži složen oblik fruktoze, odnosno inulin. Kao takav se veoma sporo apsorbuje u organizmu, pa ni u kom slučaju ne može uzrokovati naglo povećanje nivoa glukoze u krvi.
Stoga možemo zaključiti da ga mogu koristiti i dijabetičari. Takođe slobodno ga mogu upotrebljavati i zdrave osobe za pravljenje raznih jela, kolača i pića.
Agava sirup ima veoma nizak glikemiski indeks 17 i zbog toga se sporo apsorbuje u krv i ne dovodi do naglih skokova nivoa glukoze. Preporučljiv za dijabetičare i osobe na raznim dijetama .
Savršen u svakodnevnom spremanju hrane, pravljenju preliva za salate, sosove, u receptima za kuvanje i pečenje. Lako se meša sa hladnim napicima, pa je dobar i za zaslađivanje smutija i letnjih napitaka.
Smanjite količinu tečnih sastojaka za trećinu, pošto je sirup tečan. Ukoliko nema drugih tečnosti u receptu, može se povećati količina brašna za oko 30-40 grama, kako bi upilae dodatnu vlažnost.
Čuvajte na sobnoj temperaturi, zbog lakšeg mešanja sa drugim sastojcima.
S obzirom da je slađi od šećera i meda, u receptima koristite manju količinu sirupa, oko trećinu. Svojstva su drugačija od šećera, tako da određeni kolači koji se peku, mogu brže da porumene.
Smanjite temperaturu za par stepeni i povećajte vreme pečenja nekoliko minuta. Imajte u vidu da kolačići sa ovim sirupom neće biti hrskavi kao oni pravljeni sa šećerom, ali ni ništa manje ukusni.
Upotreba:
Koristi se za zaslađivanje kafe, čaja, sokova, kolača i svih drugih namirnica za koje se koristi šećer ili neki drugi zaslađivač.
Sastav:
sirup od plave agave iz organskog uzgoja
Nutritivna vrednost na 100g:
Energija kj/kcal 1398/333
Masti 0g
Od kojih zasićene masne kiseline 0g
Ugljeni hidrati 98g
Od kojih šećeri 74g
Proteini 0g
So 0g
Pakovanje 230g Beyond