Jevtić spelta, speltino brašno, speltine testenine

Poljoprivredno gazdinstvo “ Jevtić Spelta“ se bavi proizvodnjom i preradom čiste spelte. Svi proizvodi su od čiste spelte bez veštačkih dodataka tako da ih možete koristiti i za vreme posta.

Spelta se prvi put pominje u nekim delovima Egipta, kao samostalna biljka odvojena od pšenice. Nekada je sve bilo ručno, pa i lupanje i izvejavanje, ne bi li se dobila potrebna čistoća zrna. Osobine ove biljke, zbog kojih je vredi gajiti su brojne. Njena najbolja osobina je što ima ljusku na sebi koja je štiti od zagađenja.

Speltino brašno Jevtić sadrži proteine, nezasićene masti, vitamine (A, C, grupe B, E i K), biljnu kiselinu, mineralne soli (kalcijum, kobalt, gvožde, fosfor, magnezijum, mangan, kalijum, bakar, selen, natrijum) i vlakna.

Speltino brašno može se koristiti za pripremu peciva i testenina bez jaja, a mnogi ljudi koji su alergični na gluten iz pšenice, nisu alergični na gluten iz spelte. Speltino brašno se može koristiti samostalno ili se kombinovati sa drugim vrstama brašna pri izradi hleba, peciva, kolača ili testenine.

Speltine testenine Jevtić su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom (GI manje od 50), što znači da njihova konzumacija smanjuje oscilacije šećera u krvi, a time i insulina, a kao posledica toga balansiraju se oscilacije raspoloženja. Za dobar rad organizma bolje je ako su oscilacije nivoa šećera u krvi relativno ujednačene.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top