Jevtić speltino integralno brašno 1kg

360 RSD

Speltino brašno blagotvorno deluje na creva i pospešuje probavu.

Jevtić Speltino integralno brašno 1kg

Jevtić speltino integralno brašno je bogat izvor vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata i masti. Takođe sadrži mnogo više dijetetskih vlakana i proteina od pšeničnog brašna.

Dobro i za jačanje imuniteta. Redovnom upotrebom speltinog brašna naš organizam postaće otporniji na prehlade, viruse i razna druga oboljenja. Od pšenice razlikuje i po nutritivnoj vrednosti i sadržaju hranljivih materija. Ona sadrži gluten, koji je rastvorljiv u vodi, a kada se zagreje postaje lakše svarljiv, za razliku od glutena iz pšenice, koji se teže vari i formira kugličaste formacije u organima za varenje.

Druga razlika između spelte i pšenice je u DNK strukturi i izgledu ćelija. Bogata u visoko vrednim proteinima u odnosu na pšenicu.

Ukupan sadržaj proteina je 13.1 – 14.2%. Kod pšenice taj odnos varira, zavisno od vrste pšenice od 9 – 13.8 %. Razlaganjem proteina u metaboličkom procesu, nastaju aminokiseline, njih u spelti ima mnogo više nego u pšenici. Od esencijalnih aminokiselina u sastav ulaze leucin, izoleucin, cistein, metionin, triptofan i fenilalanin.

Od vitamina su zastupljeni vitamini B grupe – niacin, B2, tiamin i vitamin B17, koga ima u velikim količinama u spelti, a njegova uloga je već odavno poznata. Vitamin B17 je antikancerogeni vitamin koji deluje na tumorske ćelije.

Od minerala, najviše ima natrijuma, bakra, magnezijuma, mangana i gvožđa. Sadrži 1,36mg gvožđa u 40 g. Gvožđe je neophodan mikroelement, značajan u prevenciji anemije.

Speltino brašno sadrži složene ugljene hidrate, zvane mukopolisaharidi. Oni su specifični po tome što poseduju antiinflamatorna svojstva, i obnavljaju koštani i zglobni aparat i hrskavice.

Celuloza čini veći deo ljuske zrna, mada se ona kod obrade uklanja. Zahvaljući prisustvu složenih ugljenih hidrata  je zdrava hrana za sportiste i druge fizički aktivne osobe. Daje energiju koja se postepeno oslobađa i kvalitetno ugrađuje u organizam.

Za razliku od drugih žitarica spelta je bogatija u biljnim vlaknima, koja su rastvorljiva u vodi, pa se zbog toga znatno lakše vari.

Prisustvo vlakana utiče na organe za varenje, apsorpciu hranljivih materija iz creva i održavanje holesterola u krvi. Hleb od spelte preporučuje se i sportistima. Svojim sastavom spelta može pozitivno uticati na podizanje imuniteta. Bogat izvor vitamina, minerala, proteina, ugljenih hidrata i masti. Takođe,spelta sadrži mnogo više dijetetskih vlakana i proteina od pšeničnog brašna.

Ta vlakna se brzo i lako rastvaraju u vodu i na taj način hranljive materije iz spelte brzo dospevaju u naš krvotok. Daje snagu i energiju telu, pa se hleb i peciva od  speltinog brašna naročito preporučuju sportistima, ali i osobama koje se brzo umaraju.

Pakovanje 1kg Jevtić

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top