Spelta zrno 500g Jeftic

180 RSD

Spelta ima značajno veći sadržaj dijetetskih vlakana, masti i belančevina od drugih žitarica.

Spelta zrno 500g

Spelta ima značajno veći sadržaj dijetetskih vlakana, masti i belančevina od drugih žitarica. Ima debelu koru, koja je dobro štiti od insekata i pesticida. Poreklom je iz južne Azije. Može se nazvati pretkom današnje pšenice.

Sadržaj belančevina, masti, ugljenih hidrata, vitamina, minerala i celuloze u zrnu spelte je idealan.

Dijetetska vlakna ove žitarice su vrlo lako rastvorljiva u vodi, a samim tim omogućavaju dobru asorpciju hranljivih materija u organizmu. Belančevine su sastavljene od 20 aminokiselina, od kojih su 8 esencijalne.

Bitne belančevine koje ulaze u sastav ove žitarice su:

triptofan, fenilalanin, leucin, izoleucin, metionin i cistein.

Saržaj mineralnih materija u spelti je značajan. Najviše ima gvožđa, magnezijuma, natrijuma, bakra i mangana. Mukopolisaharidi, koje takođe sadrži , su značajni po tome što poseduju antiflamatorna svojstva, obnavljaju hrskavicu, koštani i zglobni aparat. Ima mnogo veći sadržaj vitamina B1, B2 i B3 od obične pšenice. Sadrži i vitamin B17.

Ima veoma visok sadržaj selena , čiji nedostatak doprinosi nastanku  malignih oboljenja.

Zdravlje digestivnog trakta će biti bolje, ukoliko u ishranu ubacite speltu, a smanjite unos belog pšeničnog brašna.Visok sadržaj vlakana olakšava probavu, održava zdravlje creva i dobrih bakterija.

Vlakna utiču na bolju apsorpciju hranljivih materija, sprečavaju nadutost, grčeve, dijareju i zatvor. Apsorptivna moć vlakana iz spelte utiče i na održavanje nivoa holesterola. Podići nivo dobrog HDL holesterola, a sprečiti apsorpciju lošeg LDL holesterola iz hrane.

Takvim delovanjem, zdravlje kardiovaskularnog sistema će biti sigurno, i spečićete pojavu zakrečenja arterija.

Zbog sadržaja gvožđa je odlično u prevenciji i terapiji osoba sa anemijom.

Gvožđe, bakar su mikroelementi koji će povećati broj crvenih krnih zrnaca, hemoglobina. Zahvaljući niacinu je pokazala pozitivno delovanje na rad nadbubrežnih žlezdi i lučenju hormona. Time se održavaju metabolički procesi na normalnom nivou.

Zbog niskog glikemijskog indeksa, i bogastva vlakana utiče u vidu sporijeg oslobođanja glukoze iz hrane i reguliše lučenje insulina. Na ovaj način pomaže dijabetičarima ili osobama koje iz drugih razloga imaju povišenu koncentraciju glukoze u krvi. Esencijalni minerali, kao što su fosfor, kalcijum, bakar, cink i magnezijum, čine speltu vrednom.

Mikroelementi doprinose razvoju koštanog tkiva, obnavljaju hrskavicu i time sprečavaju degenerativna stanja kao što su artritis, osteoporoza i druga bolna i degenerativna stanja u koštanom sistemu.

Prisustvo vitamina B grupe :

niacin, B2, B6 i B17 ublažavaju stres, anksioznost i podižu opštu odbranu organizma na viši nivo. Vitamin B 17 je glavni predstavnik ove grupe vitamina, koji se pokazao kao dobar prirodni ubica ćelija raka.

Nutritivna vrednost na 100g :

Energetska vrednost 1440kJ/341kcal

Masti 2,7g

Od čega zasićene masne kiseline 0,3g

Ugljeni hidrati 62,4g

od čega šećeri 1g

Proteini 13g

Vlakna 8,8g

So <0,02g

Pakovanje 500g Jevtic

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top