Speltino meko brašno Jevtic 1kg

399 RSD

Speltino meko belo brašno fine strukture i mekoće pa je pogodno za izradu raznih poslastica .

Speltino meko brašno Jevtić 1kg

Speltino belo meko belo brašno fine strukture i mekoće pa je pogodno za izradu raznih poslastica. Sadrži gluten, koji je rastvorljiv u vodi, a kada se zagreje postaje lakše svarljiv, za razliku od glutena iz pšenice, koji se teže vari i formira kugličaste formacije u organima za varenje.

Druga razlika između spelte i pšenice je u DNK strukturi i izgledu ćelija. Bogata u visoko vrednim proteinima.

Razlikuje i po nutritivnoj vrednosti i sadržaju hranljivih materija.ma u odnosu na pšenicu.

Ukupan sadržaj proteina  je 13.1 – 14.2%. Kod pšenice taj odnos varira, zavisno od vrste pšenice od 9 – 13.8 %. Razlaganjem proteina u metaboličkom procesu, nastaju aminokiseline, kojih ima mnogo više nego u pšenici.

Od esencijalnih aminokiselina u sastav spelte ulaze leucin, izoleucin, cistein, metionin, triptofan i fenilalanin.

Od vitamina su zastupljeni vitamini B grupe – niacin, B2, tiamin i vitamin B17, koga ima u velikim količinama u spelti, a njegova uloga je već odavno poznata.

Vitamin B17 je antikancerogeni vitamin koji deluje na tumorske ćelije. Od minerala, u spelti najviše ima natrijuma, bakra, magnezijuma, mangana i gvožđa. Sadrži 1,36mg gvožđa u 40 g. Gvožđe je neophodan mikroelement, značajan u prevenciji anemije.

Sadrži složene ugljene hidrate, zvane mukopolisaharidi. Oni su specifični po tome što poseduju antiinflamatorna svojstva, i obnavljaju koštani i zglobni aparat i hrskavice.

Celuloza čini veći deo ljuske ove žitarice mada se ona kod obrade uklanja. Zahvaljući prisustvu složenih ugljenih hidrata, spelta je zdrava hrana za sportiste i druge fizički aktivne osobe. Daje energiju koja se postepeno oslobađa i kvalitetno ugrađuje u organizam.

Za razliku od drugih žitarica  je bogatija u biljnim vlaknima, koja su rastvorljiva u vodi, pa se zbog toga znatno lakše vari. Prisustvo vlakana utiče na organe za varenje, apsorpciju hranljivih materija iz creva i održavanje holesterola u krvi.

Održava glikemijski indeks i dobra je kao žitarica u ishrani dijabetičara. Jedna šolja sirovog zrna daje 19g vlakana.

U snjen sastav ulaze i dve važne materije – lignani i fitoestrogeni. Lignani utiču na prevenciju raka, ublažavaju simptome menopauze, osteoporozu i održavaju dobro kardiovaskularno zdravlje.

Fitoestrogeni su biljni hormoni koji utiču na održavanje elastičnosti krvnih sudova, održavanje holesterola u krvi i vrlo su važni kod žena u menopauzi.

Hranljive materije ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja i brzo ulaze u krvotok. Na taj način ćelije organizma su optimalno ishranjene i sposobne za visoke učinke. Speltin hleb preporučuje se i sportistima. Svojim sastavom može pozitivno uticati na podizanje imuniteta. Pošto je fine strukture pa je pogodno za izradu raznih poslastica .

Pakovanje 1kg Jevtic

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top