Melasa

Melasa sirup dobija se od šećerne repe ili šećerne trske. Gusta je tečnost, slatkog ukusa i tamno sive boje. Sadrži velike količine vitamina B6,minerale, uključujući kalijum, magnezijum, gvoždje i mangan. Ovaj zaslađivač se koristi i kao zdrava alternativa belom šećeru.

 Lekovita svojstva melase :

  • Očuvanje zdravlja kostiju. Pored kalcijuma i vitamina D, za očuvanje zdravlja kostiju je potrebna i određena količina magnezijuma.
  • Sadrži i kalcijum i magnezijum tako da je odlična u očuvanju kostiju, naročito u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi.
  • Odlična u borbi protiv anemije jer je odličan izvor gvožđa.
  • Odličan je izvor kalijuma.
  • Sprečava pojavu sedih vlasi i opadanje kose. Prema najnovijim studijama, jedna supena kašika melase sadrži dovoljan dnevni unos bakra-važnog hemijskog elementa čiji peptidi pomažu u stvaranju novih vlasi i bujanju kose.

Na prvom mestu zdravih minerala tu je svakako gvožđe koga ima više u melasi nego u crvenom mesu, a pored gvožđa tu su još kalcijum i magnezijum. Ona se koristi kao sjajna zamena za rafinisane šećere, a koristi se kao zaslađivač za pića, pa čak i kolače.

U domaćinstvu se melasa koristi recimo u pripremi kolača, naročito medenjaka. Zbog svoje specifične boje ovi ukusni kolačići dobiće intenzivnu braon boju kad izađu iz rerne. Takođe je dobra za glaziranje pečenja… Odlično se slaže sa ražanim brašnom, te se vrlo često upotrebljava za proizvodnju zdravih hlebova i peciva.

Obezbedite sebi početak dana pun energije i konzumirajte ukusni sirup od melase uz doručak. Ovaj produkt šećerne trske se jako lepo kombinuje sa ovsenim kašama. Uz med odličan je i kao dodatak granoli. Omiljeni smuti takođe možete zasladiti melasom, za to iskoristite ovaj slatki sirup.  Koristite ga u ishrani i na druge načine, kao zamenu za beli šećer.

Cena se redovno ažurira

 

Nijedan proizvod ne odgovara izabranim kriterijumima.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top