Ulje, sirće i soja sos

Ulje, sirće i soja sos imaju široku primenu kako u običnom kulinarstvu tako i makrobiotičkom. Čine da hrana izgleda i miriše bolje, da ima bolji i pikUantniji ukus, ali i olakšavaju varenje. Mogu se konzumirati uz predjela i glavna jela, uz sve vrste pečenog, kuvanog i pohovanog mesa, ribe i povrća.

Šoju (shoyu) i tamari sos je tradicionalni japanski začin slanog ukusa, pripremljen od soje i pšenice, uz dodatak morske soli.

Koristi se svakodnevno u kuvanju za začinjavanje jela. Izrađen je u Japanu na tradicionalan način, bez hemijskih dodataka (od ukupne proizvodnje šoju sosa u Japanu ovako izrađen šoju čini samo 1%). Zbog raznolike upotrebe šoju su preuzele i mnoge druge kuhinje sveta.

Može se upotrebljavati u pripremanju supa, variva, umaka, salata, povrća itd. Upotrebljava se kao zamena za so i daje bogatiji ukus.
Odlično relaksira organizam i popravlja krvnu sliku. S obzirom da se izrađuje na sličan način kao i miso, šoju i miso dele zajedničke pozitivne uticaje na zdravlje.

Šoju je moćan antioksidans i ima antikarcenogeno dejstvo. Pomaže varenje žitarica i povrća.

Sadrži kalcijum 17 mg, forsfor 110 mg, gvožđe 2 mg, magnezijum 34 mg, kalijum 180 mg, vitamin B1 0.1 mg, vitamin B2 0.1 mg, vitamin B6 0.2 mg.

Umeboši sirće se dobija kao nusproizvod pri usoljavanju umeboši šljiva.

Sirće sadrži iste hranljive sastojke kao i šljiva. Bogato je belančevinama, mineralima, kalcijumom, gvožđem i fosforom. Limunska kiselina u umeboši šljivama pomaže rad jetre, stimuliše izbacivanje radioaktivnih supstanci iz tela, poboljšava rad creva. Koristi se kao i svako drugo sirće, kao dodatak u banča čaju kao letnji napitak koji gasi žeđ i rashlađuje telo.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top