Mleveni lan 200g Macrobiotic

110 RSD

Mleveni lan smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa. 

Mleveni lan 200g

Mleveni lan je nezamenljiv je izvor nezasićenih masnih kiselina, štiti od srčanih bolesti, pomaže u snižavanju holesterola i visokog pritiska.

U zrelom lanenom semenu ima 25-40% masnog ulja, zbog čega je laneno seme toliko lekovito i ima veliko industrijsko značenje. U nedostatku drugog ulja, ono se takođe može upotrebiti i za ishranu.

Laneno seme sadrži vitami F, tj. linolnu i linoleinsku kiselinu.

U zrelom lanenom semenu ima oko 25% proteina, belančevina, zbog čega je ovo seme veoma hranljivo. Hemijski sastav lanenog semena je vrlo složen. Postoji mnoštvo dokaza koji govore u prilog tome da konzumiranje semenki lana smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, karcinoma, šloga i dijabetesa.

Preporučuje se kod angine pektoris, psorijaze, snižava rizik od raka dojke, debelog creva i prostate i stimuliše estrogen kod žena u menopauzi.

Samo 20 g lana svakodnevno može da smanji pojavu valunga za 50%, poboljša raspoloženje i smanji bolove u mišićima i zglobovima kod žena u menopauzi. Redovno korišćenje lanenog semene jača imunitet.

Laneno seme sadrži veliku količinu sluzi koja je voma korisna, prvenstveno onima koji pate od opstipacije, odnosno zatvora.

U svom sastavu ima mnoštvo korisnih materija (vitamine E i B, kalcijum, magnezijum, kalijum, selen ,cink, fosfor…), ali za njegovu lekovitost naročito su značajni:

Ligninia:

fitoestrogeni koji imaju antioksidansna svojstva i pokazuju dobre efekte u lečenju hormonski zavisnih tumora.

Vlakna:

U sastav lanenog semena ulaze rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, blagotvorna za probavu, zdravlje creva, održavanje idealne telesne težine i regulaciju holesterola…

Omega 3 masne kiseline:

Dobre masti koje dokazano sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova. Ove kiseline i lignini smanjuju upalu koja prati Parkinsonovu bolest, artritis i astmu, blokirajući lučenje određenih protivupalnih agensa.

Zahvaljujući pozitivnom dejstvu vlakana na digestivni trakt, reguliše crevnu floru koju ujedno i obnavlja, eliminišući toksine iz organizma naročito se preporučuje laneno seme protiv zatvora.

Upotreba:

Obično se koristi sa jogurtom ili kefirom ili se dodaje i nekim drugim namirnicama. Možete dodati u blender kada pravite prirodne sokove ili smutije..

Laneno seme ima prijatan ukus oraha. Ako laneno seme konzumirate celo, ono će uglavnom samo proći kroz creva, jer ima čvrstu opnu. Zato je preporučljivo da ga pre konzumacije sameljete, ili da ostavite da odstoji preko noći u vodi dok ne nabubri i postane malo sluzavo.

Može se dodavati različitim jelima, umacima, salatama, supama od povrća, sarmama, pečenjima, žitaricama za doručak, jogurtu ili konzumirati pomešane sa medom...

Pakovanje  200g Macrobiotic

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top