Suvo voće i orašasti plodovi

Suvo voće i orašasti plodovi su jako nutritivno bogate namirnice. Takođe daju dobru energiju telu. A ona je neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Može biti hranljiva, prikladna i prenosiva užina, posebno kada se pomeša s orašastim plodovima.

Prednosti koznumiranja suvog voća:

Snabdeva nas energijom: suva malina, kajsija, smokva, šljiva, urma, jagoda, kupina, borovnica, aronija, brusnica, suvo grožđe, ribizla, godži bobice, dunja.

Velika količina mikronutrijenata ima veliku količinu mikroelemenata među kojima imamo kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum, provitamine A i E, vitamine B1, B2, B3. Sve su to mikroelementi koji su između 3 i 5 puta više koncentrirani u dehidriranom voću u odnosu na sveže voće.

Sito pa je za dijete dobra su opcija jer je njihov nivo sitosti visok. Ove dragocene namirnice imaju dobar laksativni efekat.

Prednosti konzumiranja orašastih plodova:

Izvor energije i hranjivih sastojka. Oni sadrže relativno velike količine kalorija, esencijalnih nezasićenih i mononezasićenih masnoća uključujući linolnu i linoleinsku kiselinu, vitamine i esencijalne aminokiseline.

Mnogi od njih su i dobri izvori vitamina E i B2, folata, vlakana i esencijalnih minerala poput magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra i selena.

Plodovi kao što su domaći orah, badem, domaći lešnik, indijski orah, brazilski orah, pekan orah, kikiriki, pistaći su najzdraviji u svojoj sirovoj, neprženoj formi, jer se do 15% zdravih masti uništi tokom procesa prženja.

Asortiman orašastih plodova:

Domaći orah

Pravo bogatstvo minerala, bogat je kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima B kompleksa, vitaminom C. Puni su omega 3 masnih kiselina te pozitivno utiču na pmaćenje, leče upale i krvne sudove, pozitivno utiču na problem sa srcem. Odlični su u smanjivanju lošeg holesterola, a smanjuju i rizik od tromboze.

Domaći lešnik

Kako sirov tako i pečen lešnik je izvor minerala poput magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, fosfora, cinka, bakra, vitamina B i E. Ovaj čuvar srca bogat je proteinima odličnim za mišiće, dok vitamina A iz lešnika utiče na jačanje kostiju i pospešuje imunitet.

Sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline, utiče na snižavanje krvnog pritiska. Lešnik je prava preventiva od srčanog udara, pomaže u lečenju bakterijskih infekcija, regulisanju šećera u krvi, odličan je za održavanje vitalnosti organizma.

Pistaći

Ukus orjentalni. Bogati kalijumom, kalcijumom, manganom, fosforom, magnezijumom, vitaminima A, E, B, E. Odlični su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, sadrže L-arginin koji arterije čini fleksibilnijim, samim tim smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Efikasni su kod regulisanja lošeg holesterola, dok jedna šaka pistaća dnevno utiče na jačanje memorije.

Indijski orah

Veoma hranljiv i prepun esencijalnih masnih kiselina i minerala kao što je bakar, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, kalijum. Manje sadrži masnoća u odnosu na druge orašaste plodove, od nezasićenih masnih kiselina preovladava oleinska kiselina, koju sadrži i maslinovo ulje, te indijiski orah, zahvaljujući njoj je odličan u preveciji bolesti srca.

Svakodnevno konzumiranje indijskog oraha smanjuje rizik od pojave dijabetesa tip 2, utiče na regulisanje nivoa šećera u krvi, snižava nivo triglicerida. Savršen je antioksidans i odličan je izvor fosfora neophodnog za zdravlje zuba i kostiju.

Brazilski orah

Prava nutritivna bomba, prepun selena koji proizvodi antioksidanse, koji se bore protiv bolesti. Bogat cinkom neophodnim za obnavljanje kože, indijski orah je odlična prevencija za rak prostate. Međutim, unos ove namirnice je ograničen.

Sadrži u sebi dosta vitamina E i B, međutim, zbog određene količine radioaktivnih elementa koje biljka sadrži u sebi, stručnjaci savetuju da se dnevno sme uneti dva do četiri oraha. Brazilski orah ima antivirusno i antikancerogeno dejstvo.

Pekan Orah

Pekan orah je odličan izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina. Sadrži pregršt omega 3 i 6 masnih kiselina. Antioksidansi i biljni steroli pronađeni u Pekan orahu snižavaju  loš visok holesterol (LDL), a povćavaju dobar HDL holesterol.

Badem

Sirovi i pečeni bademi se preporučuju u slučaju konstipacije, poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije i šećerne bolesti. Upotreba badema pomaže i u nezi kose, kože i zuba. Sirovi badem orašasti plod je dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin.

U asortimanu imamo pečeni badem, pistać, lešnik, indijski orah sirov, pečen slan i pečen neslan.

Takođe možete poručiti sveže mleveni orah, lešnik, badem i kikiriki. Ovi proizvodi se melju po potrebi tako da su uvek sveži.

Orah i lešnik su isključivo domaći, jer se kvalitet ne može porediti sa uvoznim. Ovi proizvodi kao i ostali iz našeg asortimana u našoj prodavnici su uvek ekstra kvaliteta.

Posetite nas i uverite se! 😊

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top