Suši

Suši je japansko jelo koje se sastoji od pirinča za suši, prelivene susamom, kombinovane sa različitim sastojcima poput sirovog ili kuvanog ribljeg mesa, morskih plodova, povrća ili algi. Ovo jelo se često poslužuje uz soja sos, đumbir i wasabi radi dodatnog ukusa i začina.

Centralni sastojak sušija je pirinač. On se meša sa posebnim prelivom od sirćeta, soli i šećera.

Ova mešavina daje pirinču karakterističan ukus i teksturu. Nakon što se pripremi pirinač, dodaju se različite kombinacije sastojaka prema receptima i preferencijama. Kao što su sirovi ili kuvani komadi ribe, školjki, rakova ili morskih plodova, kao i povrće poput krastavca, avokada ili šargarepe.

Suši se često poslužuje u obliku rolni, koje se prave pomoću bambusovih prostirki za sušenje (makisu).

Rolnice se prave tako što se sloj pirinča rasporedi preko alge (nori), zatim se dodaju sastojci po izboru duž sredine, nakon čega se rolnice pažljivo uvijaju i seku na manje komade.

Osim rolnica, suši se može poslužiti i kao nigiri, što su male loptice pirinča oblikovane ručno, preko kojih se stavlja komad svežeg ili sirovog ribljeg mesa, morskih plodova ili povrća. Nigiri se obično poslužuje uz malu količinu wasabija i soja sosa.

Suši je poznat po svojoj svežini, bogatim ukusima i kreativnim kombinacijama sastojaka.

Osim što je ukusan, sushi je i zdrav obrok, bogat proteinima, zdravim mastima i vitaminima. Zbog svoje popularnosti i raznovrsnosti, sushi je postao jedno od omiljenih jela širom sveta. Restorani koji ga nude često su omiljena destinacija ljubitelja japanske kuhinje i gurmana koji traže jedinstvena gastronomska iskustva.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top