Pirinač za Suši 1kg Tanaka
Pirinač za suši – ogruglo zrno, oljušten, glaziran.
Pirinač je najvažniji sastojak u pripremi sušija, i važno je da bude lepljiv. Dobijen od sorte srednje-dugog japanskog pirinča prve klase. Kultivisan u Italiji pod budnim okom stručnjaka, ova nova sorta uzgajana je tradicionalnom japanskom tehnikom, bez genetskih modifikacija.
Suši se pravi samo sa pirinčem okruglog zrna, jer on ima veliki sadržaj skroba. Za punjenje može da se koristi, nori alge, razno povrće, sir, riba iz konzerve i sveža riba.
Tanaka pirinač je savršen i neizostavan sastojak Suši rolnica, ali i idealan dodatak mnogim drugim jelima širom sveta.
Smernice za kuvanje i upotrebu:
- Sipati pirinač u veliku činiju i dodati hladnu vodu, tako da voda prekrije celu količinu pirinča.
- Mešati tridesetak sekundi drvenom varjačom ili rukama, te odstraniti vodu.
- Ponovite prethodni korak četiri do pet puta, sve dok se voda ne izbistri. Na ovaj način se odstranjuje višak skroba iz pirinča.
Nemojte ga prati duže od tri minuta.
- U aparatu za kuvanje na pari (rice cooker) kuvati pirinač mínimum 25 minuta.
- U činiji pomešajte pirinčano sirće, kuhinjsku so i šećer dok se u potpunosti ne rastvori.
- Dodati mešavinu iz prethodnog koraka u kuvani pirinač.
- Dobro promešati varjačom.
Savet:
Kako bi se brže ohladio, varjačom napraviti rupu u sredini posude u kojoj se nalazi pirinač.
Recept za Suši
Sastojci:
- Listovi nori alge
- Pirinač
- Povrće po želji (šargarepa, praziluk, peršun)
- Turšija ili umeboshi pasta
Uputstvo:
-
Priprema pirinča:
-
- Operite pirinač pod mlazom hladne vode dok voda ne postane bistra.
- Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.
- Nakon što se pirinač skuva, prebacite ga u posudu od bambusa ili stakla kako bi se ohladio.
- Dodajte malo sirćeta od pirinča i šećera u skuvani pirinač i lagano promešajte dok se sve dobro ne sjedini. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
-
Priprema sastojaka:
-
- Operite i iseckajte povrće na štapiće (šargarepu, praziluk, peršun).
- Ako koristite turšiju, iseckajte je na tanke štapiće.
-
Priprema sušija:
-
- Na svaki list nori alge ravnomerno rasporedite sloj ohlađenog pirinča, ostavljajući oko pet centimetara alge nepokriveno na jednom kraju.
- Na jednom kraju alge poređajte iseckano povrće i turšiju.
- Pažljivo uvijte nori algu u rolat, počevši od kraja na kojem se nalazi pirinač i sastojci.
- Pre konačnog uvijanja rolnice, pokvasite nepokriveni kraj alge vodom kako biste je zalepili.
- Kada ste završili sa uvijanjem, ostavite rolnicu da odstoji nekoliko minuta kako bi se zalepila.
- Koristite oštar nož da presečete rolnicu na komade debljine oko pet centimetara.
-
Posluživanje:
-
- Poslužite komade sušija uz omiljeni umak od soje, wasabi pastu i đumbir.
- Uživajte u vašem domaćem sushiju!
Zemlja porekla Italija
Cena se redovno ažurira