Nori alge za Suši 10 listova
Nori alge su pre svega poznate po korišćenju za pripremu japanskog specijaliteta Suši, a upotrebljavaju se još i kao dodatak u pripremi supa, salata i prženog pirinča.
Vrlo su ukusne blago tostirane . Alge obiluju vitaminom A (čak 2-4 puta više nego što ga ima ista količina šargarepe). Bogate su belančevinama, vitaminima B i C, kacijumom i gvožđem, nijacinom (vitamin B3). Sadrže i određena prirodna ulja koja doprinose zdravlju arterija, kao i taurin, aminokiselinu koja smanjuje krvni pritisak.
Alge se upotrebljavaju kao dodatak u pripremi supa, salata, prženog pirinča i naravno sušija.
Vrlo su ukusne i samo tostirane. Dovoljno je narezati ih na tanke vrpce.
Priprema:
Listove norija pre kuvanja ne treba prati i namakati. Kako bi se povećala njihova probavljivost ipak je neophodno blago ih termički obraditi: uglavnom se tostiraju tako što se svetla strana drži oko 15 cm iznad lagane plinske vatre, ili se peku u pećnici na 150 stepeni (20-30 minuta uz stalno okretanje).
Način pripreme:
1. Pirinač oprati u nekoliko voda. Zatim ga u šerpi potopiti sa 2 šolje vode i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nakon toga uključiti ringlu i kada proključa smanjiti temperaturu na minimalnu, pa kuvati poklopljen pirinač još 10 minuta.
Zatim isključiti ringlu i ostaviti poklopljen pirinač još 20 minuta. Nakon toga izvaditi ga na oval ili tepsiju i poprskati ga rastvorom od šećera, soli i sirćeta, pa ga laganim pokretima mešati da bi svako zrno ostalo rastresito. Kada se ohladi, prekriti ga vlažnom krpom do slaganja sušija.
2. Napraviti zamenu za wasabi: izmiksovati u blenderu grašak, ren i senf. Staviti ga u frižider da se hladi.
3. Napraviti omlet od jaja i pažljivo ga urolati kao palačinku.
4. Iseći krastavac i šargarepu na podjednake štapiće.
Važno:
Pre počnetka pravljenja suši rolnica ili “knedlice” napraviti mešavinu vode (3dl) i sirćeta (3kašike) kojom će se vlažiti dlanovi da se pirinač ne bi lepio za ruke.
5.Pri slaganju sušija iskoristiti maštu. Primer: na asuricu za rolanje (tatami) staviti nori algu (iznad ringle ili otvorenog plamena ispraviti algu ako je u pakovanju bila savijena ).
Zatim prekriti je tankim slojem pirinča (ostaviti na ivicama alge oko 1cm bez pirinča). Naneti vasabi u tankom sloju u vidu linije na mesto gde će ići i ostali sastojci pa po izboru: omlet, riba ili povrće.
Tatamijem sve to urolati u rolnu. Rolnu seći na širinu od 2 cm da bi se dobio presek: u centru povrće, riba, omlet, okolo pirinač i sve to obmotano nori algom.
Savet:
Pravljenje sušija je umetnost koja se uči godinama. Neka vas ne obeshrabre početničke muke (kojih će sigurno biti).
Pakovanje 10 listova