Niski trombociti

Niski trombociti predstavljaju manjak trombocita u krvi, pa se pitate kako povećati trombocite prirodnim putem? Nizak nivo u krvi je trombocitopenija. Krvne pločice nastaju u koštanoj srži i sastvni su deo krvi,čija je glavna uloga zaustavljanje krvarenja odnosno zgrušavanje krvi.

Onda je sasvim jasno da, ako patite od niskog nivoa trombocita dovodite svoje telo u opasnost.

Moguć je problem da zaustavite krvarenje čak i kod obične posekotine. Ove krvne pločice su sićušne i pomažu da se formira krvni ugrušak,čime se praktično zaustavlja krvarenje.

Kad ima dovoljno krvnih pločica oni se prilikom posekotine, slikovito objašnjeno lepe jedni za druge i formiraju ugrušak. Time je smanjen rizik od krvarenja.

Saveti za povećanje niskih trombocita prirodnim putem:

Kao osnovno i prvo potrebne su promene u ishrani. Preporučuje se konzumiranje što više povrća,posebno zeleno lisnatog povrća ( kelj,kupus,zelena salata,spanać,blitva,zelje…). Uzrok smanjenog stvaranja trombocita može biti nedostatak ili manjak folne kiseline a njen izvor je upravo zeleno lisnato povrće.

Kod manjka trombocita veoma je važno uzimati hranu koja je bogata omega 3 masnim kiselinama (laneno seme ili hladno cedjeno laneno ulje).

Prema nekim istraživanjima pšenična i ječmena trava, koje se piju u vidu soka, mogu značajno doprineti regulisanju kako nivoa leukocita i eritrocita tako i trombocita.

Alkohol je takođe jedan od razloga smanjena trombocita sami tim i sprečavanja zgrušavanja krvi. Naravno nećemo ni spominjati da je upotreba alkohola katastrofalna po ljudsko zdravlje i u najmanjim količinama,i da se savetuje potpuno izbacivanje alkohola i drugih štetnih rafinisanih prerađenih namirnica poput kofeina ,rafinisanih šećera,brze hrane …

Razlog za nedostatak krvnih pločica mogu da budu i neka oboljenja kao bakterijske i virusne infekcije ili smanjena funkcija jetre…

Ozbiljniji problemi su vezani za pojavu nekog od vida leukemije ili nekog problema koji je povezan sa aktivnošću koštane srži koja je odgovorna za proizvodnju zdravih ćelija trombocita.

Oboljenja tipa raka kostiju,imunog sistema i smanjenje aktivnosti samog imunog sistema čiji je sastavni deo i koštana srž mogu da dovedu do manjka ovih krvnih ćelija. Dovoljno sna i odmora je od velike koristi za proizvodnju trombocita. Preporučuje se i fizička aktivnost u vidu vežbi ili sporta.

Uz adekvatnu ishranu i lekovite biljke možete podići svoje trombocite.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top