Manuka med UMF 15+ 250g

5,400.00RSD

Izvrstan je za podizanje i podsticanje imuniteta

Manuka med UMF 15+ 

 

Manuka drvo je žbunasta listopadna biljka koja raste i do 5 metara visine u divljinima Novog Zelanda. Poznato je već vekovima domorodačkom stanovništvu. Inače ovo ostrvo je specifično po svojoj izuzetno bogatoj flori i fauni i po tome je jedinstveno u svetu.

Latinski naziv za drvo je Leptospermum scoparium, a poznato je i kao „stablo čaja“. Od polena pčele prave med, koji je tamniji i ukusniji od svih drugih. Cvetovi biljke su privlačne crvenkasto-roze boje i intenzivnijeg su mirisa. Njima ovi vredni insekti nikako ne mogu odoleti.

Sastav manuka meda je ujedno i glavni razlog zašto su naučnici toliko oduševljeni njime. Naime, osim standardnog hidrogen peroksida, on sadrži metilglioksal. Ova supstanca ima izrazito antibakterijsko dejstvo. Nastaje konverzijom dihidroksiacetona koji je koncentrovan u cvetovima biljke.

Osim ovih moćnih enzima, novozelandski med sadrži i niz hranljivih materija. Govorimo pre svega o aminokiselinama i B kompleksu vitamina. Uz njih prisutni su i minerali poput kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma i mnogih drugih. 

Manuka med faktor UMF 15+ ima isto antibakterijsko delovanje ne-vodonik peroksida kao i 15% rastvora fenola, koji je poznati antiseptik.

Manuka med s UMF faktorom je med najvišeg kvaliteta i visokog antibakterijskog delovanja i lekovitosti.

Manuka med s UMF faktorom je med s najjačim protivupalnim i antibakterijskim delovanjem. Pokazao je

iznenađujuće rezultate u kliničkim ispitivanjima.

UMF Minimalani udeo MGO-a (metilgloksal)

UMF 5+ 83 mg/kg

UMF 10+ 263 mg/kg

UMF 15+ 514 mg/kg

UMF 20+ 829 mg/kg

Manuka drvo sadrži mnoge blagotovorne hemijske spojeve, uključujući organske kiseline, minerale u tragovima, protivmikrobne spojeve, vitamin C, A i beta–karoten, kao i sve vitamine B-kompleksa.

Određene količine meda sadrže neverovatne, prirodno prisutne spojeve, koji su stabilni i pri izloženosti visokoj temperaturi ili svetlosti, a koji nisu pronađeni nigde drugde.

Ta moćna delatna supstanca je ne-vodonik peroksid, i zaslužna je za visoko antibakterijsko delovanje manuka meda. Takođe, manuka med ne zahteva vlagu ili kiseonik da bi bio delotvoran.

Prisutnost tog specijalnog ne-vodonikovog delovanja moguće je odrediti jedino posebnim vrstama naučnog merenja, koja su direktno povezana sa standardnim merenjima i određivanjem nivoa fenola (poznati antiseptik).

Med, ima i druge delatne supstance koje služe za borbu protiv raznih vrsta bakterija. Kod manuka meda ta delatna supstanca je methyl glyoxal (MG).

Methyl glyoxal je supstanca koja se može naći i kod drugih vrsta meda, ali za razliku od manuka meda, u vrlo vrlo malim količinama. Kod manuka meda MG potiče od izmene druge supstance, dihydroxyacetona – koji je u vrlo visokim koncentracijama pronađen u manuka cvetu.

Naime, manuka je vrsta meda sa najjačim antibakterijskim i protivupalnim delovanjem pa čak može pomoći u lečenju raznih vrsta bakterija otpornih na antibiotike koje obično inficiraju rane, uključujući i „superbakteriju“ MRSU, a takođe je čini osetljivijom na neke antibiotike.

Manuka med 10+ indikacije za upotrebu :

Atopijski i ostale vrste dermatitisa

Psorijaza

Upale grla, uha, sinusa

Prehlade

Rane i ulkusi na koži

Opekotine

Bolovi i upalni procesi u želucu

Refluks

Afte u ustima

Probavni i drugi gastrointestinalni poremećaji

Hronični bronhitis

Bronhijalna astma

Rinitis

Sinusitis

Doziranje:

Kad se Manuka med UMF 10+ stavlja na ranu, upija vodu iz rane i suši je, a antimikrobne čestice uništavaju mikroorganizme koji mogu inficirati ranu.

Ako se upotrebljava spolja, njime se potpuno prekrije tretirano područje i zamota sterilnim zavojem, pa se zavoj menja jednom dnevno. Neverovatno je delotvoran jer prodire duboko u kožu.Kod oralne upotrebe uzima se čajna kašičica UMF 15+ Manuka meda 3 puta dnevno, a ako je upala akutna uzima se po jedna kašičica svaki sat.

Manuka med UMF 15+ 250g
Scroll to Top