Aćeto Balzamiko di Modena 250ml Romoli

460 RSD

Posebna vrsta sirćeta specifičnog blago kiselog i slatkastog ukusa sa prefinjenim bukeom.

Aćeto Balzamiko di Modena 250ml

Aćeto Balzamiko sirće je posebna vrsta sirćeta specifičnog blago kiselog i slatkastog ukusa sa prefinjenim bukeom. Za dobro balzamico sirće odlučujuće su sirovine, tradicionalna proizvodnja, klimatski uslovi. I dugogodišnje čuvanje u buradima od specijalnih vrsta drveta.

Monari Balsamico iz Modene je jedinstveno sirće na svetu napravljeno od preliva dobijenim od kuvanog grožđa. Pravi balzamico se proizvodi isključivo u pokrajni Modena na severu Italije.

Tradicionalni i neuporediv delikatan ukus balzamiko sirćeta je savršen balans izmđu slatkog i kiselog ukusa. Monari je idealan kao dodatak salatama, izuzetan kao preliv za mesa, ribu, sireve, voće, a posebno jagode.

Dobijanje se odvija u tri faze tj. u tri različita drvena bureta.

Prvo bure služi za stvaranje sirćeta (sirćetno vrenje), drugo je za zrenje, a treće za odležavanje. Burad su pravljena od više vrsta drveta čak do 7 različitih vrsta drveta upotrebljava se za proizvodnju pojedinih buradi za balzamico sirće, tako da svako drvo utiče na konačni ishod ukusa.

Ovaj proces traje minimalno 12 godina i originalno balzamiko sirće etiketira se sa godinom proizvodnje kao i vrhunska vina.

U današnje vreme postoji veliki broj kuvarskih knjiga isključivo sa jelima koja se spremaju uz dodatak aćeta balzamika.

Najpoznatije među njima su salate sa listićima parmezana poprskane sa malo aćeta. Odlično se slaže i sa kupusom, keljom i drugim povrćem čiji vas mirisi baš i ne oduševljavaju kad ih kuvate.

Čest je dodatak i u rižotima, umacima za testeninu, kao i na ribi.

Što se poslastica tiče, kao stvoren je za jagode, kruške, smokve, sladolede, kao i za jednostavne kremove od mleka, jaja i vanile. Čak i u pripremi pralina i trufflea od tamne čokolade može se dodati par kapi kvalitetnog aceta balsamica.

Postoji i zanimljivo pravilo kada se i kako dodaje:

U salatama i na sirovo povrće stavlja se odmah nakon soljenja, ali pre maslinovog ulja. U rižoto ili umak za testeninu dodaje se samo trenutak pre nego se pomeri sa šporeta, dok se u gotova jela od mesa dodaje sekund pre samog posluživanja.

Pakovanje 250ml Romoli

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top