Čaj od bobica Crne Zove 100g

245 RSD

Nema na zalihama

Čaj od bobica crne zove 100g

Čaj od bobica crne zove je odličan za prehladu, kašalj, imunitet, pa čak i prevenciju raka? Redovi koji slede će vas bliže upoznati sa njenom primenom.

Šta je crna zova i koje bolesti leči?

Crna zova (lat. Sambucus nigra) je biljka čije je primarno stanište na tlu Evrope, Afrike i u jugozapadnoj Aziji, ali se prenela i u Ameriku (zapadni deo Severne Amerike). Pored naziva crna zova, ovu biljku još susrećemo i pod imenom evropska zova ili evropska crna zova.

U pitanju je žbunasta listopadna biljka, koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala ili potoka (mada uspeva gotovo na svakom tlu). Žbun zove obično raste u visinu do 10 metara.

Cveta u proleće (maj i jun mesec), a boja cveta varira od bele do žućkaste boje. Kada precveta, nastaju zelene bobice koje, kada sazre, postaju tamnoljubičaste ili crne. Bobice sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.

Bobice u sebi sadrže veliki broj jedinjenja koja pozitivno utiču na naš organizam i olakšavaju simptome mnogih bolesti, Najpoznatija su antocijanini, koji jačaju naš imuni sistem i flavonoidi, koji svojim antioksidantnim dejstvom oporavljaju oštećene ćelije organizma.

Crna zova je prava riznica zdravlja, a da je tako svedoči i podatak da je prvi izbor u lečenju sledećih bolesti:

Latinski naziv :

Sambucus nigra L. (Caprifoliaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen cvet (Sambuci flos) i plod (Sambuci fructus)

Hemijski sastav :

Cvet zove sadrži 1-3% flavonoida, glikozid sambunigrin, etarsko ulje, hlorogensku kiselinu, triterpene i tanine. Plod zove sadrži antocijan glikozide, šećere, vitamine C, A i B

Upotreba :

Kao sredstvo za pospešenje znojenja i kod upala sluzokože. Takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje creva.

U narodnoj medicini se koristi :

Za preznojavanje kod gripa i nazeba i kod hronične upale nosne sluzokože ili sinusa i kod neuralgije trigeminusa za cirkulaciju i čiščenje krvi

Neželjeni efekti:

Preterana upotreba može dovesti do sniženja nivoa kalijuma u krvi.

Način pripreme :

Dve kafene kašike ploda zove preliti šoljom (250 ml) hladne vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji sat do dva. Zagrejti do ključanja i dobro prokuvati. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15mi,procediti i piti.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top