Čaj od Bosiljka 100g

119 RSD

Čaj od bosiljka 100g

Bosiljak se koristi u kulinarstvu, pre svega kao začin koji osim što daje prijatnu aromu jelima, pomaže varenju teške hrane i štiti je da se ne pokvari. Pri tome se koristi svež ili kao suvi začin.

Suvi bosiljak je jačeg ukusa i preporučuje se za variva, tj. jela od pasulja i graška, preporučuje se i  kao začin jelima koja se prave od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidžana, a mediteranci ga koriste u obe varijante prilikom pripreme paste i salate.

Bosiljak lekovita svojstva

U bosiljku se mogu naći sledeći vitamini: vitamin A, vitamin K, vitamin C i vitamin B6; a od minerala bosiljak sadrži magnezijum, mangan, kalijum i gvožđe.

Lekovita dejstva bosiljka prepoznata su čak i u tradicionalnoj medicini. Bosiljak može da bude jako delotvoran za različite tegobe i delotvoran je za obaranje telesne temperature, za tretiranje različitih upala, za smirivanje kašlja.

Delotvoran je za smirivanje simptoma prehlade, kod astme i bronhitisa, blagotvorno deluje na srce, na depresiju i stres. Poboljšava rad bubrega, deluje na infekcije u ustima, održava zdravlje očiju i zuba, poboljšava apetit, veoma delotvoran kod upale sinusa, smiruje mučninu i nagon za povraćanjem.

Bosiljak je dobar zbog izrazitog sedativnog dejstva, smiruje napetost, a takođe ima protivupalno dejstvo (opušta mišiće, sprečava razne infekcije), a delotvoran je i kod virusnih infekcija i prehlade.

Zahvaljujući njegovim antiinflamatornim svojstvima, bosiljak je dobar da se koristi za prehlade, kašalj i upale grla. Za upale grla je najbolje da se mlak čaj grgoće u grlu.

Čaj od bosiljka  – priprema

Postoji više načina za pripremu čaja od bosiljka. Osnovni način je da se sušeni listovi bosiljka preliju sa proključalom vodom i ostave 10 minuta nakon kojih se čaj procedi. Zasladiti po ukusu. Ovako spremljen čak može se piti svakodnevno, ali bi nakon nedelju dana bilo dobro da se napravi pauza od dve nedelje.

Čaj od bosiljka možete napraviti i od listova, cvetova ili suvog lišća u prahu. Biljka se takođe može koristiti za pravljenje sveže skuvanog čaja tako što ćete u šolju vrele vode staviti 2-3 kafene kašike bosiljka i ostaviti da odstoji 5-6 minuta.

Za upalu sinusa:

Staviti u šerpu 2l vode, kada provri dodati jednu šaku suvog bosiljka, par kapi etarskog ulja eukaliptusa i malo kamilice. Pustiti da kuva par minuta. Inhalirajte se nad šerpom dok se čaj ne ohladi. Inhalaciju raditi pred spavanje i poželjno je da ne izlazite napolje posle inhalacije da ne biste imali kontra efekat. Ponovite inhalaciju bar 3 do pet dana.

Čaj od bosiljka 100g

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Zemlja porekla Srbija

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top