Virusne infekcije

Virus je sitni organizam koji uzrokuje virusne infekcije u telu. Da bi se bolest razvila, potrebno je da virus dođe do odgovarajućih ćelija, sa ulaznog mesta i pričvrsti se na ćeliju. Zatim će se razmnožiti i proizvesti više čestica virusa.

Prenose vazdušnim putem, hranom, vodom, direktnim kontaktom sa obolelim (npr. poljubac). Opšta loša higijena osobe i loše navike u ishrani mogu povećati rizik od virusnih infekcija.

Najveća pretnja za osobe inficirane ovim virusima je pad imuniteta, koji dovodi do aktivacije virusa i nastanka teških bolesti koje oni uzrokuju.

Infekcije kod kojih je brz tok bolesti sa svim izraženim simptomima nazivaju se – akutne infekcije. Za razliku od hroničnih infekcija koje dugo traju i virus ostaje dugo u organizmu. Hronična infekcija je stalno prisustvo virusa u telu domaćina u toku dužeg vremena.

Kod ovih osoba često se neće ni javiti vidljivi znaci i simptomi bolesti, ali zbog prisustva virusa i izlučivanjem virusa sekretima stalna su opasnost za širenje virusa na osetljive osobe.

Ishranom i lekovitim biljem možete se uspešno odupreti ovim infekcijama.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top