Čaj od Jagorčevine 100g

660 RSD

Čaj od Jagorčevine 100g

Čaj od jaglaca ili jagorčevine od lekovitih materija jagorčevina sadrži: natrijum, kalcijum, saponin, primaverin, primulaverin, a u samom cvetu flavonoide. List sadrži mnogo vitamina C, te karoten, kristalizovane jaglačne kiseline.

Jagorčevina nije dovoljno iskorišćena, iako je veoma vredna lekovita biljka.

Ima dugu istoriju upotrebe kao lek, te je naročito korišćena u lečenju stanja koji uključuju spazme, paralize, kao analgetik i antipiretik.

Kako ova biljka sadrži saponine, a oni deluju kao ekspektoransi, kao i salicilate koji su glavni sastojak aspirina, ona deluje i na smirenje upale, te protiv groznice. Lek ne bi trebalo propisivati trudnicama, bolesnicima koji su osetljivi na aspirin kao ni onim bolesnicima koji uzimaju antikoagulativne lekove.

Jagorčevina pročišćava krv i iz organizma eliminiše uzročnike reume i kostobolje.

Ako je neko sklon oboljenjima mišića i ligamenata, neka svakodnevno pije čaj od jagorčevine (jednu do dve šolje) i bolovi će prestati.

Jedno od najefikasnijih sredstava protiv nesanice je upravo ova biljka, koja je preporodila mnoge ljude i spasla ih od fizičke i duševne iscrpljenosti. Ovaj čaj donosi san lečeći sve uzroke nesanice, čuvajući nerve i zdravlje uopšte.

Jagorčevina izvanredno povoljno deluje na nerve i srce, jača ih i smiruje glavobolje na nervnoj bazi.

Latinski naziv :

Primula veris L. (Primulaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen koren (Primulae radix) i cvet (Primulae flos)

Hemijski sastav :

Koren jagorčevine sadrži 5-10% triterpenskih saponina, fenolne glikozide i hinone. Cvet sadrži do 2% saponozida, flavonoide, i enzime. Sveže mlado lišće jagorčevine je bogato vitaminom C

Upotreba :

Za razređenje gustog bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja.

U narodnoj medicini se koristi:

Cvet kod nervne uznemirenosti, straha, histerije i kod slabosti srca.

Ograničenja u upotrebi :

Kod osetljivih osoba može da izazove alergijske reakcije ili tegobe u organima za varenje.

Način pripreme :

Jednu kašičicu usitnjenog čaja preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati da proključa, posle 5 minuta  procediti i piti 4-5 puta dnevno po šolju čaja zaslađenog medom.

Jagorčevina ( Primulae radix)

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top