Lotos koren čaj 50g

1.799 RSD

Lotos koren čaj se posebno se preporučuje astmatičarima i kod akutnog i hroničnog bronhitisa. Lotosov koren povoljno deluje kod prehlade, upale sinusa, za ublažavanje kašlja, kod prolećnih alergija, kod respiratornih problema, rastvaranja viška sluzi u telu, i kao dličan diuretik.

 

Lotos koren čaj 50g

Lotos koren čaj se posebno se preporučuje astmatičarima i kod akutnog i hroničnog bronhitisa.

Lotosov koren povoljno deluje kod prehlade, upale sinusa, za ublažavanje kašlja, kod prolećnih alergija, kod respiratornih problema, rastvaranja viška sluzi u telu, i kao dličan diuretik.

Veoma koristan kod prolećnih alergija od kojih vremenom niko od nas nije imun. Prema makrobiotičkom pristupu zdravlju alergije ukazuju na postojanje potpune neravnoteže u organizmu te prezasičenosti pojedinih organa.

Kada se spomene lotos, tada pomislimo na divan cvet koji nosi mnogo značenja u kuturi Istoka. Biljka je zaista neobična, sa korenom koji se smešta na dno jezera, reke ili neke druge vodene površine, dok listovi i cvet izviruju iznad vode, čineći jedinstven prizor.

Koren lotosa je jedna od najstarijih vrsta korenastog povrća. Poreklom iz Indije odakle su ga budistički sveštenici doneli u Kinu, a odatle je zatim prenet u Japan.

Vadi u zimskom periodu, kada je najbogatiji hranjivim sastojcima.

I dok je za nas lotos tek egzotika, za narode koji žive na Istoku je i hrana, ali i deo prirodne medicine, jer koren lotosa olakšava brojne zdravstvene tegobe, posebno kada su u pitanju gornji respiratorni putevi.

Lotos podstiče eliminaciju sluzi iz pluća i bronhijalnih puteva, ublažava kašalj i povoljno deluje na bubrege jer omogućava izbacivanje viška tečnosti.

Posebno se preporučuje kod astme, kao i kod akutnog i hroničnog bronhitisa, a kako je čaj napravljen od korena lotosa neutralnog ukusa, idealan je za decu.

Šta sadrži koren lotosa u sebi:

Nelbumin, aparagin i skrob. Nelbumin stimuliše telesne tečnosti i mišićno tkivo, a asparagin stimuliše izbacivanje otpadne sluzi iz pluća i bronhijalnih puteva. Lotos je hranljiv i daje mnogo energije jer lotosov skrob sadrži 13 % jednostavnih šećera.

Upotreba:

Pošto je koren osušen, treba ga natapati pre upotrebe, a nakon što ste ocedili kuvan čaj, možete ga dodati supama, varivima ili salatama na kojima će neobičan izgled ovog korena biti interesatna dekoracija.

Priprema  :

Jedan kolut korena potopiti u dva decilitra hladne vode tokom oko dva sata. Nakon toga kuvati ga oko deset minuta za čaj ili ga pripremati sa ostalim povrćem. Kao začin dodati šoju ili tamari soja sos.

Recept:

KINPIRA SUPA

Sitno iseckajte jednake količine korena čička, šargarepe i lotosovog korena (koji može biti ili svež, ili osušen; osušen lotosov koren se prethodno potapa u malo vode, oko 30 minuta).

Blago premažite tiganj susamovim uljem i zagrejte. Kada je ulje vrelo, prodinstajte koren čička 2 do 3 minuta i dodajte mrvicu soli. Preko korena čička stavite lotosov koren i šargarepu.

Nalijte vodom, pustite da provri, smanjite plamen, poklopite i krčkajte oko 30 do 40 minuta, dok povrće sasvim ne omekša. Po potrebi dolivajte po malo vode.

Zatim dodajte sitno seckan crni luk i zimsku bundevu i kuvajte dok i ovo povrće ne omekša. Dodajte u jednakoj srazmeri malo belog i malo tamnog ječmenog misa razmućenog u malo supe, vratite razmućeni miso u supu i ostavite da struji 5 minuta.

Ova supa izuzetno jača krv i preporučuje se kod mnogih bolesti, a ne samo alergije.

Lotos koren čaj 50g Biošpajz

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top