Čaj od kore Krušine 50g

99 RSD

Čaj od kore Krušine 50g

Čaj od kore krušine (Frangulae cortex) se koristi kod opstipacija (zatvora) i kod oboljenja koja se sekundarno javljaju kao što su: hemoroidi , analne fisure, postoperativni periodi, a redovno ulazi u sastav čajeva za mršavljenje.

Kora krušina stimuliše motornu aktivnost creva, i pomaže u lečenju zatvora, nadutosti, kao i pritiska i bola u crevima.

Podstiče rad probavnog trakta pa se upotrebljava kao laksans jer blago pročišćava creva.

Tanini u krušini imaju adstrigentno dejstvo (stežu površinu kože i sluzokože) pa se ova lekovita biljka široko primenjuje za lečenje hemoroida.

Porod toga, krušina kora blagotvorno utiče na zdravlje žučne kese i funkciju jetre, a takodje sprečava stvaranje kamena u žuči.

Kora ove lekovite biljke može da ublaži bol u predelu srca, koji nastaje zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima. Zahvaljujući svojim diuretičkiin svojstvima, efikasno pročišćava krv.

Kora ovog listopadnog drveta koristi se i za lečenje ciroze, žutice i hepatitisa. Takođe, krušina u narodnoj medicini ima i spoljnu upotrebu jer ublažava svrab i pomaže u uklanjanju bradavica.

Ova lekovita kora sadrži antrakinon organsko jedinjenje koje ima antikancerogeno dejstvo.Vrlo uspešno eliminiše mokraćnu kiselinu, koja izaziva bol u koštano-zglobnom sistemu a čaj od kore krušine ublažava reumatski bol.

Pored toga, čisti organizam od toksina koji uzrokuju glavobolju, vrtoglavicu i šum u ušima, pa je stoga idealna za detoksikaciju. Kao prirodni lek koristi se od davnina kao sredstvo protiv glista.

Od krušine se pripremaju čajevi i za bolove u predelu srca nastalih zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesi, hroničnog zatvora, hemoroida, ali i kod izostanka menstruacije.

Čajevi ne treba da se koriste duže od jedne do dve nedelje.

Čaj od krušine je najdelotvorniji u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, ali ne treba da ga piju trudnice i dojilje, kao ni deca mlađa od 12. godina. Ne sme da se upotrebljava ni kod stomačnih bolova nepoznatog porekla, zapalenja slepog creva i trbušne maramice, zavezanih creva, odnosno ileusa, kao ni kod čira na želucu i za vreme menstruacije.

Latinski naziv :

Rhamnus frangula L. (Rhamnaceae)

Lekoviti deo biljke :

Sušena, stabilizovana ili godinu dana odležala kora (Frangulae cortex).

Hemijski sastav :

Kora krušine sadrži 4-8% antrahinonskih glikozida (frangulin A i B i glukofrangulin A i B), flavonoide (više od 7%), tanine i peptidne alkaloide.

Upotreba :

Olakšava pražnjenje creva i koristi se kod zatvora .

Ograničenja u upotrebi :

Ne preporučuje se duža upotreba kao ni upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Način pripreme :

Kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (200ml) hladne vode, zagrejati i sasvim malo prokuvati. Sud poklopiti i ostaviti da se čaj ohladi, a zatim procediti. Piti šolju čaja uveče pred spavanje, a po potrebi i ujutru pre jela.

Krušina ( Frangulae cortex )

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 50g

U ponudi i pakovanje od 1kg 1395 dinara.

Kontakt za porudžbine : prodaja@cecinbiospajz.rs , tel. 011 630 2697

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top