Šitake pečurka u prahu 100g
Šitake pečurka u prahu sadrži polisaharide, proteine, masti i belančevine, a bogata je i vitaminima A, B1, B2, B6, C, E i D.
Šitake su veoma bogate velikim brojem korisnih polisaharida, lentainacina i lentinana kao i kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i silicijumom.
Shiitake gljiva potiče iz Japana, gde se već vekovima koristi u tradicionalnoj, ali i zvaničnoj medicini. Japanci je zovu eliksirom života. Kroz vreme su provedena brojna istraživanja koja su utvrdila prehrambenu vrednost i lekovita svojstva Shiitake gljive. Aktivna komponenta koja se nalazi u Shitake gljivama ima medicinsko ime Lentinan.
Sastav:
100% organska šitake pečurka u prahu
Šitake deluju:
Kod hemioterapije:
Za ublažavanje neželjenih dejstava.
Šitaki pečurka pomaže za oslabljen imuni sistem kod:
- Infekcije gljivične, virusne, bakteriološke, hlamidijalne i dr
- Alergije, autoimuna oboljenja .
- Kod multipleks skleroze obnavlja mijelinski omotač nervnih vlakana
- Sklerodermija, poliartritis, lupus eritematodes, bronhijalna astma, autoimuni tireoidit.
- Arterioskleroza, povišen holesterol, visok krvni pritisak i problemi sa cirkulacijom
- Opasnost od srčanog infarkta
- Bronhitis
- Oboljenja jetre, žučnog sistema i pankreasa
- Oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva
- Virusni hepatitis B
- Diabetes mellitus
- Reumatološka oboljenja i Artritis
- Sindrom hroničnog umora, glavobolje i migrena
- Zujanje u ušima
Psihoneurološka oboljenja:
Strah, uzmenirenost, depresija, noćno mokrenje.
Lekovitost šitake pečurke potiče pre svega od lentinana, polisaharida, za koji je dokazano da aktivira antikancerogenu zaštitu imunog sistema i pomaže kod tumora debelog creva, jetre i pluća.
Onkolozi u Japanu već godinama najteže obolelim pacijentima daju lentinan direktno u venu uporedo s citostaticima.
Šitaki gljive stimulišu samouništenje malignih ćelija i umanjuju mogućnost recidiva malignih oboljenja.
Lentinan takođe sprečava gomilanje trombocita pa su šitake odlične za sprečavanje tromboze.
Šitake pečurke pomažu i kod drugih bolesti: snižavaju holesterol, regulišu krvni pritisak, a takođe i štite od srčanog udara i razvoja ateroskleroze.
Smanjuje procenat lipida i šećera u krvi, sprečava anemiju, ubrzava oporavak posle operacije i smanjuje stres.
Šitaki gljiva je moćan stimulans imuniteta, a takođe imaju i odlično antivirusno dejstvo.
Šitake imaju neverovatno regenerativno svojstvo, koje pomaže u borbi sa hroničnim umorom. Bitne su i za normalno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda i pretvaranje nutrijenata iz hrane u energiju. Takođe poboljšavaju kognitivne funkcije.
Londonski naučnici su pokazali da šitake pečurke sadrže alkaloid eritadenin, koji snižava nivo lošeg holesterola u krvi i sprečava taloženje plaka na krvnim sudovima. Na nivo masnoća u krvi utiče i beta-glukan, koji pritom daje osećaj sitosti i ubrzava topljenje masnih naslaga zbog čega bi trebalo da ih konzumiraju gojazne osobe.
Način upotrebe:
Shitake pečurka u prahu može se dodati u razna kuvana jela, kao ukusni dodatak ili se koristi kao preparat: 1 kašičicu praha pomešati sa malo mlake vode i piti 1-3 puta dnevno pola sata pre ili dva sata nakon obroka
Nutritivna vrednost u 100g:
Energetska vrednost 1222kJ 292 kcal
Masti 2g
od čega zasićene m.k. 0g
Ugljeni hidrati 55g
od čega šećeri 1g
Proteini 13g
Biljna vlakna 12g
So 0g
Pakovanje 100g Beyond