Čaj od lista peršuna 50g
Čaj od lista peršuna korišćen je na preporuku travara kroz istoriju i za olakšanje i održavanje redovne menstruacije te kao lek za vraćanje materice u normalan položaj nakon poroda.
Peršun se najviše koristi za sve tegobe vezane za bubrege. Čaj od peršuna sprečava absorciju soli u tkivo te time štiti bubrege i jetru i praktično vrši njihovo čišćenje.
Ovaj čaj treba piti pri infekcijama mokraćne bešike kao i pri pojavi kamena u bubregu. Ppominje se i pri prevenciji i lečenju raka debelog creva kod muškaraca i žena te grlića materice kod žena.
Peršun je bogat folnom kiselinom koja je ključna za kardiovaskularno zdravlje.
Sam peršun jako je bogat vitaminima A, C, E i mineralima, a njegovo redovno korišćenje doprinosi smanjenju lošeg LDL holesterola. Ukoliko bolujete od visokog pritiska možete ga korisiti i za njegovo snižavanje.
Čaj možete koristiti i za smirenje creva, poboljšanje probave, odnosno otklanjanje nadutosti. Peršun je bogat gvožđem pa se njegova upotreba preporučuje i kod anemije.
Jedna od jednostvanih a vrlo efikasnih namena peršuna je prevencija lošeg zadaha. Dovoljno je prožvakati nekoliko listova svežeg peršuna i loš zadah će biti neutralisan. Ovo se posebno odnosi na situacije kada konzumirate beli i crni luk čiji miris želite neutralisati.
Latinski naziv :
Petroselinum crispum L. (Apiaceae)
Lekoviti deo biljke :
Osušen plod (Petroselini fructus), list (Petroselini folium) ili koren (Petroselini radix)
Hemijski sastav :
Plod peršuna sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.
Upotreba :
Kao jako sredstvo za olakšavanje izmokravanja i ublaženje grčeva.
Takođe se koristi :
U narodnoj medicini kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, za pospešenje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja.
Ograničenja u upotrebi :
Ne preporučuje se upotreba bez nadzora lekara kod oštećenja bubrega i tokom trudnoće, jer veća količina etarskog ulja može iritirati organe za varenje i bubrežni parenhim.
Način pripreme :
Jednu kafenu kašičicu semena/lista/korena preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i procediti. Piti vruć čaj između obroka 2-4 puta dnevno.
Zemlja porekla Srbija
U ponudi i pakovanje od 1kg 1100 dinara.
Kontakt za porudžbine : prodaja@cecinbiospajz.rs , tel. 011 630 2697