Kakao 100g
Kako je nutritivno izuzetno bogata biljka. Sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata pa samim tim ima izuzetan značaj za zdravlje čoveka.
Sadrži veliku količinu magnezijuma. Zbog toga je izuzetno pogodan kao terapija kod oboljenja koja nastaju nedostatkom magnezijuma.
Kao posledica nedostatka magnezijuma može se javiti stres i nervoza, grčevi u mišićima nogu, a obzirom da je magnezijum važan za gotovo sve procese u organizmu nedostatak ovog minerala može da ugrozi i rad srca, mozga, gastrointestinalnog trakta i sl. Korišćenjem kakaa nadoknadićete gubitak magnezijuma.
Kakao sadrži i veliki broj antioksidanasa koji štite organizam od slobodnih radikala i jačaju imunitet. Najvažniji antioksidanti koji se nalaze u kakau su:
- Polifenoli
- Katehini
- Epikatehini
Pored antioksidanasa kakao sadrži i velike količine gvožđa, vitamina A, B, C, E, zatim hroma, mangana, cinka.
Kakao je bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, pa štiti vaše srce i krvne sudove. Kakao pomaže lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina pa nije ni čudo što čokolada pozitivno utiče na naše raspoloženje.
Ako želimo da pravilno usnosimo kakao u naš organizam bitno je da koristimo kvalitetan čist i organski kakao prah. Na žalost industrija konditorskih proizvoda je u toj meri komercijalizovala kakao prah da danas ne možemo garantovati njegov kvalitet a ni količinu koja se koristi u proizvodnji čokolade. Stoga je najbolje koristiti čist kakao prah, proverenog kvaliteta, koji možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.
Dakle vidimo da je kako izuzetno nutritivno bogata namirnica i bitno je napomenuti da je i kalorijski dosta bogat pa je za pripremu napitka od kaka dovoljno jedna do dve kašičice.
Kakao 100g Moja Trpeza
Cena se redovno ažurira