Mleveni orah domaći 100g

115.00RSD

Mleveni orah domaći 100g

Mleveni orah domaći I klasa za kolače i razne vrste poslastica.

Zbog specifičnog sastava jezgre oraha i prijatnog ukusa i arome veoma je hranjivo i biološki vredno koštunjavo voće koje povećava hranjivu vrednost i ukus mnogih poslastica i proizvoda. Energetska vrednost je zbog sadržaja masti je prilično velika (100g oraha daje 350  kcal).

Sadrži:

65 % masti, 17% belančevina,12% ugljenih hidrata, 7,8 % dijetnih vlakana 1,5 % mineralnih materija, ima minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum i gvožđe. i znatan broj vitamina (A , B, E ).

Orah nazivaju biljnim mesom jer može da zameni belančevine iz mesa, stoga je veoma značajna namirnica u vegeterijanskoj ishrani.

Vrednost oraha ogleda se i u velikom sadržaju omega – 3 masnih kiselina i antioksidanasa.

Hranljiva vrednost oraha je mnogo veća od hranljive vrednosti mesa, jer meso sadrži 60 do 80 odsto vode, a osušeni orasi, samo 4,8 odsto, masti oko 63 odsto i 7-13 odsto ugljenih hidrata.

Od vitamina sadrži najviše vitamin C, oko 15mg/100g. Nasuprot belančevinama mesa, belančevine oraha ne sadrže purinske materije, koje u metabolizmu stvaraju mokraćnu kiselinu, odgovornu za nastajanje reumatskih oboljenja i gihta.

Često se o orahu govori kao o hrani za mozak, ne samo zbog izgleda njegovog jezgra koje podseća na koru mozga već i zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina bitnih za rad mozga.

Konzumacija nekoliko oraha dnevno (30 do 50g, zavisno od težine čoveka) znatno smanjuje rizik za nastanak srčanih bolesti. Orasi kao i ostali orašasti plodovi omogućuju smanjenje lošeg holesterola i podizanje dobrog holesterola. Sadrže uglavnom mononezasićene masti, poznate po sposobnosti da smanje holesterol u krvi.

Značaj oraha za zdravlje

Kardiovaskularni sistem

Pre svega zbog veoma visokih količina zdravih nezasićenih masnih kiselina, orah je i te kako značajan za zdravlje kardiovaskularnog sistema i pravilan srčani rad. Smatra se da je dovoljno uneti oko 30 grama oraha na dan i vi ste na taj način poboljšali kvalitet svoje krvi tako što ste smanjili nivo lošeg LDL holesterola i prečistili organizam od slobodnih radikala.

Nervni sistem

Isti ovaj sastav i bogatstvo omega-3 masnim kiselinama i te kako doprinosi radu mozga. Orah je, kako se smatra, izvrsna „hrana za mozak“, te tako omogućava osobama lakšu i bolju koncenraciju i pamćenje.

Antioksidans

Sa svojim vitaminima, a osobito vitaminom E, zatim melatoninom, elaginskom kiselinom, polifenolima i karotenoidima, orasi jesu izvrsni čistači štetnih, slobodnih radikala koji se nalaze i gomilaju u našem organizmu, a koji mogu izazvati poremećaj ravnoteže organizma i dovesti do teških bolesti i tumora brojnih organa.

Napomena:

100% orah

Melje se po porudžbini.

Pakovanje 100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top