Lešnik sirovi 100g domaći

135 RSD

Sirovi lešnik sadrži neverovatan izvor minerala (magnezijum, fosfor, cink, bakar, gvožđe, kalcijum).

Lešnik sirovi 100g

Sirovi lešnik  sadrži neverovatan izvor minerala (magnezijum, fosfor, cink, bakar, gvožđe, kalcijum).

Pored konzumiranja jezgra lešnika, u lečenju (ali i prevenciji) od žutice, upale pluća i niskog pritiska koriste se i cvetne rese sa leske, ali i kora i lišće leske, iz kojih se dobija lekoviti tanin.

Ako se sirovi lešnici redovno konzumiraju, mogu pomoći u snižavanju visokog pritiska, a dobri su i kao antioksidans

Bogat proteinima i vitaminima iz B grupe, posebno vitaminima B6 i B1. Oni su važni za mišićnu masu, energiju, jačanje koncentracije i celokupnog nervnog sistema.

U plodu leske ima i vitamina A koji povoljno deluje na kožu, kosu, jača zube i pospešuje imunitet. Vitamin E održava vitalnost kože i povoljno utiče na krvne sudove, pa samim tim čuva i srce. Lešnici sadrže Omega 3 i Omega 6 kiseline koje održavaju vitalnost organizma.

Odličan izvor minerala poput magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, gvožđa i kalcijuma..

U energetskom smislu izuzetno vredna namirnica, pa se preporučuje sportistima i mladima, a starijim osoba koristan je kao preventiva od srčanog udara i za održavanje vitalnosti.

Bogat nezasićenim mastima koje su korisne za kardiovaskularni sistem. Bogatstvo kalcijuma i mastima snižava LDL, odnosno loš holesterol. Magnezijum kojim obiluje reguliše kontrakciju srčanog mišića i na taj način smanjuje mogućnost infarkta i drugih oboljenja izazvanih nepravilnim radom srca.

Oko sto grama lešnika može da zadovolji 86 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina E.

Studije su pokazale da nas pomenuti vitamin štiti od brojnih kožnih oboljenja. Jezgro lešnika sadrži izuzetno visok procenat visoko kvalitetnih, lako svarljivih materija.

Vitamin A koji se takođe nalazi u lešniku, deluje povoljno na kožu, kosu, jača zube, kao i većinu untrašnjih organa, ali, najbitnije, jača imunitet organizma.

Buduće mame naročito ako su vegeterijanke mogu da nadoknade količinu kalcijuma iz badema, lešnika, oraha, kikirikija, pistaća. Ako sirove lešnike malo propečete pojačaćete im aromu.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 622 kCal

Proteini 16g

Ugljeni hidrati 16g

Vlakna 9g

Masti 60g

od kojih zasićene 4g

Lešnik sirovi 100g rf

Zemlja porekla Srbija

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top