Soja sos Delikates 200ml

160 RSD

Nezaobilazan dodatak većini jela u azijskoj kuhinji .

Soja sos Delikates 200ml

Soja sos delikates nastaje fermentacijom zrna soje i drugih žitarica.Predstavlja nezaobilazan je dodatak jelima u azijskoj kuhinji.Može da se koristi u gotovo svim jelima, a najčešće kao začin za meso ili preliv za salate.Azijske supe su nezamislive bez ovog sosa.

Soja sos datira iz drugog veka p.n.e. i prvi put korišćen je u Kini. Ovaj sos specifičnog je ukusa i dobija se fermentacijom kaše kuvane soje.

Kada se fermentacija završi, kaša se iscedi i to je upravo soja sos dok se gusti delovi kaše koriste uglavnom za ishranu domaćih životinja.Tradicionalno se sos od soje koristi kao sastojak za razna jela ali se i postavlja na sto kako bi se direktno, po ukusu, dodavao u hranu.

Pre nastanka ovog sosa čak se i usoljena riba koristila kao dodatak jelima kako bi se manje trošila so.

Tokom godina u usoljenu ribu stavljala se i soja da bi se kasnije prešlo na fermentisanu soju koja je bila ključna za stvaranje soja sosa.

Pravljenje samog sosa traje i po više meseci i njegov ukus i kvalitet zavisi ne samo od dužine vermentacije već i od drugih dodataka koji se ubacuju kao i od razmere samih dodataka.

Teško je zamisliti neko istočno-azijsko jelo koje ne sadrži soja sos.

Ukoliko redovno posećujete kineske restorane onda ste već upoznati sa ovim izvanrednim sosom i znate koje mesto zauzima u kineskoj kuhinji.

Sa soja sosom i Vi možete spremati jela kao što su kineska čorba sa škampima ili kineski pirinač sa povrćem.

Soja sos se sve više koristi i u našoj kuhinji, evo nekoliko predloga kako možete da ga već danas iskoristite u pripremi ručka!

1. Marinada

Piletinu možete pre pečenja nekoliko minuta da ostavite u mešavini soja sosa i vode (u 1 l vode dovoljno je dodati nekoliko kašičica soja sosa. Dodajte malo đumbira i limunske trave.

2. Preliv za pečeno meso

Za tamnu boju mesa i intenzivan ukus, rebarca ili goveđe meso premažite soja sosom i medom pre i tokom pečenja.

Pakovanje 200ml

Proizvođač : Voćar

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top