Organski Cejlonski cimet 100g

395.00RSD

Cejlonski cimet smanjuje nivo šećera u krvi – konzumiranje do 6g dnevno smanjuje nivo glukoze, triglicerida i štetnog LDL holesterola.

Organski Cejlonski cimet 100g

Cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum nees) je jedini pravi cejlonski cimet.Izuzetno je redak na našem tržištu, pošto je mnogo više zastupljeniji kineski cimet.

Za razliku od kineskog koji raste u Kini i Indoneziji, ovaj cimet dolazi direktno sa podneblja Šri Lanke (Cejlona).

Cimet je bogat izvor proteina, ugljenih hidrata i dijetetskih vlakana.

Takođe, sadrži i brojne minerale, kao što su mangan, gvožđe, kalcijum, cink i bakar, kao i vitamine C, K i vitamine B kompleksa. Sadrži i antioksidanse i fenole, koji su najbolji lek za infekcije.

Prema ORAC skali, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet je u top 20 u odnosu na sve namirnice, začine i lekove širom sveta. Različiti antioksidanti prisutni u cimetu pomažu u zaštiti od mnoštva bolesti koje uzrokuju slobodni radikali.

Studije su pokazale da je bitna zdravstvena korist cimeta u tome što smanjuje nekoliko najčešćih faktora rizika za bolesti srca, uključujući visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak.

Pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Dokazano je da smanjuje količinu glukoze koja ulazi u krvotok nakon obroka sa visokim sadržajem šećera, a takođe može poboljšati osjetljivost na insulin, koji je vitalni hormon potreban za održavanje ravnoteže nivoa šećera u krvi.

Postoji mnogo koristi od cimeta kada se radi o odbrani tela od bolesti. On je prirodni anti-mikrobiološki, anti-biotski, anti-gljivični i anti-virusni agens.

U istraživanjima je dokazano da su ekstrakti pronađeni u cimetu zaštita od bakterija koji žive u oralnoj mikroflori i mogu izazvati loš dah, propadanje zuba, šupljine ili infekcije usta.

Određene studije su zaključile da moćna anti-gljivična svojstva cimeta mogu biti efikasna u zaustavljanju ili lečenju kandide u digestivnom traktu. Pomaže u borbi protiv kandide prirodnim putem podstičući imunološko zdravlje i borbu protiv upale.

Cimet smanjuje nivo šećera u krvi.

Istraživanja su pokazala da smanjuje nivo šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa. Naime, konzumiranje samo 6 g ovog cimeta dnevno može da smanji nivo glukoze, lošeg holesterola i triglicerida.

Ono što je najbitnije jeste cimet ne sadrži supstancu kumarin, a kojom inače obiluje kineski cimet. Inače, kumarin kod preteranog konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 1034kJ/247kcal

Ugljeni hidrati 5g

Proteini 3g

Ukupne masti 1g

Holesterol 0g

Dijetalna vlakna, ukupna 53g

Način upotrebe:

od 1/2 – 1 kafena kašičica (1-6g) u čajeve, kolače, pite, sa medom, itd.

Cena se redovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top