Suvo Grožđe 100g

40 RSD

Suvo grožđe je izvrstan izvor energije i sadrži dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Ima dvostruko više antioksidansa od svežeg grožđa.

 

Suvo grožđe je izvrstan izvor energije i sadrži dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Ima dvostruko više antioksidansa od svežeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, fluora i cinka, i vitamina B kompleksa ( tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline).

Zahvaljujući visokom sadržaju glukoze i fruktoze, odnosno šećera koji se brzo pretvaraju u energiju, suvo grožđe je idealna hrana za sportiste, osobe koje pate od hroničnog umora i sve oni koji imaju problem s manjkom energije i lošom koncentracijom.

Ako se suvo grožđe jede u većim količinama, osobama koje su mršave može pomoći da dobiju na težini.

Zašto treba uvrstiti suvo grožđe u svakodnevnu ishranu?

Predstavlja dobar izvor vlakana pa je korisno za poboljšanje varenja i otklanjanje opstipacije (zatvora).

Može se kombinovati i s drugim suvim voćem, poput smokava i suvih šljiva. Antioksidans katehin iz ovog voća sprečava stvaranje slobodnih radikala, te smanjuje rizik od pojave raka debelog creva i nekih drugih malignih oboljenja.

Malo je poznato da suvo grožđe sadrži priličnu količinu kalcijuma, minerala neophodnog za zdravlje kostiju i zuba. Pored kalcijuma, značajan je i bor, koji podstiče njegovu apsorpciju i doprinosi izgradnji koštane mase. Ako ih redovno jedete možete smanjiti rizik od pojave osteoporoze.

Osim toga, oleinska kiselina iz njegovog sastava doprinosi zdravlju zuba i desni sprečavajući zapaljenja, i pojavu karijesa. Zbog blagodatnog uticaja na kosti, suvo grožđe savetuje se i deci u razvoju, iako im često ovo nije omiljena namirnica.

Stručnjaci tvrde da svakodnevno konzumiranje pojačava seksualni nagon. Naime, amino-kiselina kojim obiluje pomaže u podizanju libida i samim tim poboljšava seksualni život.

S obzirom na to daje izuzetno bogato gvožđem, suvo grožđe kao lek se preporučuje se u dodatnoj terapiji anemičnim osobama.

Poželjno je da ga koriste i trudnice i dojilje, upravo radi poboljšanja krvne slike. Odličan lek za anemiju dobićete ako izblendirate po 100 grama grožđica, suvih kajsija, oraha, meda, 50 grama bundevinih semenki i jedan manji limun ili narandžu.

Prema najnovijim istraživanjima poboljšava vid, i to zahvaljujući polifenolima i fitonutrijentima, koji imaju snažno antioksidansno dejstvo, pa štite oči od degenerativnih promena, makularne degeneracije i katarakte.

Pored toga za razliku od svežeg suvo grožđe ima i veliku količinu vitamina A, beta-karotena i karotenoida, koji takođe igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Redovna konzumacija povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog pritiska. Mnogi nutrijenti zaslužni su za to, ali najsnažnije delovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma.

100 grama suvog grožđa sadrži čak 749 miligrama kalijuma.

Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i krvnog pritiska. U nizu studija pokazalo se da smanjuje nagle skokove insulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare.

Održava uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i regulišu njegov nivo, što je od velikog značaja za obolele od oba tipa dijabetesa 2. Pomaže u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daje osećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

Poznato je da ovo suvo voće pomaže onima koji žele na zdrav način da povećaju svoju telesnu težinu, jer kvalitetno utiče na razvoj mišića i tetiva. Ovo je namirnica koja je zdrava i neškodljiva za svakoga, a šećeri koji se nalaze u njemu direktno se razlažu u telu i pretvaraju u energiju koju ćete moći potrošiti tokom dana.

Suvo grožđe je nezamenljivo kada je u pitanju zdrava ishrana. Ove male žute, zelene ili crne bobice su omiljene velikoj većini ljudi, a najviše ga vole deca. Stoga je preporučljivo da ga često konzumiraju, jer su veoma korisne za njihov organizam koji je u konstantnom razvoju.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 299 kcal

Proteini 3g

Ugljeni hidrati 7og

Masti 0g

Pakovanje 100g rf

Oruginal pakovanje 5kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top