Suvo Grožđe 100g

55 RSD

Suvo grožđe je izvrstan izvor energije i sadrži dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Ima dvostruko više antioksidansa od svežeg grožđa.

 

Suvo Grožđe 100g

Suvo grožđe je izvrstan izvor energije i sadrži dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Ima dvostruko više antioksidansa od svežeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, fluora i cinka, i vitamina B kompleksa ( tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline).

Zahvaljujući visokom sadržaju glukoze i fruktoze, odnosno šećera koji se brzo pretvaraju u energiju, grožđice su idealna hrana za sportiste, osobe koje pate od hroničnog umora i sve oni koji imaju problem s manjkom energije i lošom koncentracijom.

Ako se jede u većim količinama, osobama koje su mršave može pomoći da dobiju na težini.

Grožđice je dobar izvor vlakana, te je korisno za poboljšanje varenja i otklanjanje opstipacije (zatvora).

Može se kombinovati i s drugim suvim voćem, poput smokava i suvih šljiva. Antioksidans katehin iz ovog voća sprečava stvaranje slobodnih radikala, te smanjuje rizik od pojave raka debelog creva i nekih drugih malignih oboljenja.

Malo je poznato da grožđe sadrži priličnu količinu kalcijuma, minerala neophodnog za zdravlje kostiju i zuba. Pored kalcijuma, značajan je i bor, koji podstiče njegovu apsorpciju i doprinosi izgradnji koštane mase. Ako ih redovno jedete možete smanjiti rizik od pojave osteoporoze.

Osim toga, oleinska kiselina iz njegovog sastava doprinosi zdravlju zuba i desni sprečavajući zapaljenja, i pojavu karijesa. Zbog blagodatnog uticaja na kosti, suvo grožđe savetuje se i deci u razvoju, iako im često ovo nije omiljena namirnica. Stručnjaci tvrde da svakodnevno konzumiranje pojačava seksualni nagon.

Naime, amino-kiselina arginin iz suvog grožđa pomaže u podizanju libida i samim tim poboljšava seksualni život.

S obzirom na to daje izuzetno bogato gvožđem, suvo grožđe kao lek se preporučuje se u dodatnoj terapiji anemičnim osobama. Poželjno je da ga koriste i trudnice i dojilje, upravo radi poboljšanja krvne slike.

Odličan lek za anemiju dobićete ako izblendirate po 100 grama grožđica, suvih kajsija, oraha, meda, 50 grama bundevinih semenki i jedan manji limun ili narandžu.

Prema najnovijim istraživanjima, grožđice poboljšava vid, i to zahvaljujući polifenolima i fitonutrijentima, koji imaju snažno antioksidansno dejstvo, pa štite oči od degenerativnih promena, makularne degeneracije i katarakte.

Pored toga, u svom sastavu ima i veliku količinu vitamina A, beta-karotena i karotenoida, koji takođe igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Redovna konzumacija povezuje sne sa smanjenjem povišenog krvnog pritiska. Mnogi nutrijenti zaslužni su za to, ali najsnažnije delovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma .

100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalijuma. Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i krvnog pritiska.

U nizu studija pokazalo se da je smanjuju nagle skokove insulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare.

Održava uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i regulišu njegov nivo, što je od velikog značaja za obolele od oba tipa dijabetesa 2. Pomaže u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daje osećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

Poznato je da ovo sušeno voće pomaže onima koji žele na zdrav način da povećaju svoju telesnu težinu, jer kvalitetno utiče na razvoj mišića i tetiva. Ovo je namirnica koja je zdrava i neškodljiva za svakoga, a šećeri koji se nalaze u njemu direktno se razlažu u telu i pretvaraju u energiju koju ćete moći potrošiti tokom dana.

Nezamenljivo kada je u pitanju zdrava ishrana. Ove male žute, zelene ili crne bobice su omiljene velikoj većini ljudi, a najviše ga vole deca. Stoga je preporučljivo da ga često konzumiraju, jer su veoma korisne za njihov organizam koji je u konstantnom razvoju.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 299 kcal

Proteini 3g

Ugljeni hidrati 7og

Masti 0g

Suvo grožđe 100g rf

Oruginal pakovanje 5kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top