Urma sveža Iranska 600g

230.00RSD

Urma je izuzetno delotvorna u lečenju anemija, hipertenzije, holesterola i drugih bolesti .

Urma sveža Iranska 600g

Urma sveža Iranska ima širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva.

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu su prava prirodna multivitaminska „tableta“, koju mogu koristiti deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može lečiti sa urmama.

Mazafati je jedna od najtraženijih vrsta urmi na našem tržištu. Najsočnija je i naslađa iz celog asoartimana, pa je idealna za sladokusce koji traže zdraviju opciju.

Bogat su izvor prirodnih vlakana, koji su neophodni za dobar rad creva. Prirodni šećer koji poseduju u zavidnim količinama, savršena je alternativa običnom šećeru.Anemične osobe bi trebalo da ih jedu što više, jer su odličan izvor gvožđa, posebno se preporučuju deci u pubertetu i trudnicama. Osim toga, snižavaju holesterol i jačaju srce.

Lek se pravi tako što se tokom noći potope u vodu. Ujutru se koštice sklone, a mesnati deo urme samelje u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su prenoćile. Uzima se nekoliko puta tokom dana za jačanje srca.

Urme su odlične su i za vid jer sadrže lutein i zeaksantin. Oni su posebno važni za zdravlje mrežice i makule oka, zbog čega ih nazivaju “vitamini za oči”.

Ova dva sastojka mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zaustavljaju i dijareju jer su bogate kalijumom. Redovnim konzumiranjem regulišu rad creva. Pomažu da se hrana brže i lakše svari, a višak što pre izbaci iz organizma.

Laksativ od urmi za stimulisanje lenjih creva sprema se tako što se uveče u hladnu vodu potopi nekoliko plodova. Tokom noći puštaju sok, koji se ujutru popije na prazan stomak.

Trudnice koje mesec dana pre porođaja redovno jedu urme, imaju manje bolove prilikom porođaja i manje krvare, dokazali su naučnici u istraživanje na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu.

Osim toga, porodiljama pomažu da proizvedu dovoljno mleka za bebu i popravljaju raspoloženje, tako da sprečavaju postporođajnu depresiju. Glikemijski indeks (GI) je način merenja efekta ugljenih hidrata na nivo šećera u krvi.

Meri se na skali od 0 do 100, sa čistom glukozom (šećerom) koja je dodeljena kao 100 – najviši nivo šećera u krvi nakon što pojedete hranu. Ugljeni hidrati sa niskim glikemijskim indeksom imaju GI 55 ili niži, dok su ugljeni hidrati sa visokim GI rangirani na 70 ili više.

Srednji glikemijski indeks ugljenih hidrata stoji tačno u sredini sa GI od 56–69. Drugim rečima, hrana sa niskim glikemijskim indeksom uzrokuje manje značajne fluktuacije nivoa šećera u krvi i nivoa insulina.

S druge strane, hrana sa visokim glikemijskim indeksom brzo povisuje šećer u krvi. To često može dovesti do pada šećera u krvi, posebno kod ljudi sa dijabetesom, čija tela teže kontrolišu ove varijacije.

Iako izuzetno slatke urme imaju nizak glikemijski indeks (GI).

Ljudi sa dijabetesom bi uglavnom trebalo da se trude da se pridržavaju hrane sa nižim GI. To im pomaže da upravljaju nivoom šećera u krvi. Kod onih sa dijabetesom tipa 2, šećer se može akumulirati u krvotoku i porasti na opasno visok nivo.

Uprkos svojoj slatkoći, sveža urma ima nizak glikemijski indeks. To znači da su, ako se jedu umereno, potpuno bezbedne za ljude koji imaju dijabetes. Jedna studija ispitivala je glikemijski indeks od 50 grama 5 uobičajenih sorti urmi.

Rezultati studije pokazali su da urme generalno imaju nizak glikemijski indeks, između 44 i 53, koji se može malo razlikovati u zavisnosti od vrste urmi. Nije bilo značajne razlike u glikemijskom indeksu urmi kada se meri kod ljudi sa i bez dijabetesa.

Još jedna korisna mera uticaja hrane na šećer u krvi je glikemiјsko opterećenje (GL). Za razliku od glikemijskog indeksa, glikemijsko opterećenje uzima u obzir pojeden deo i količinu ugljenih hidrata u toj određenoj porciji..

Da biste izračunali glikemijsko opterećenje, pomnožite glikemijski indeks hrane sa gramima ugljenih hidrata u količini koju jedete i podelite taj broj sa 100.

Urmama kao i ostalim suvim voćem možete potpuno zameniti nezdrave slatkiše.😊

Pakovanje 600g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top