Ulje od Lešnika 50ml Probotanic

750 RSD

Ulje lešnika pogodno za negu kože, kose i kao idealna podloga za sunčanje. Ulje lešnika bogato je vitaminima ( naročitom vitaminom E ).

Ulje od lešnika je potpuno prirodno, hladno ceđeno ulje prijatnog mirisa, dobijeno ceđenjem jezgra lešnika.

Lešnik spada u kategoriju koštunjavog voća, potiče iz Male Azije i raste u obliku grma, s plodovima grupisanim u grozdove. Dokazi o njegovom korišćenju datiraju još iz kineskih rukopisa pre 5.000 godina, gde je bio cenjen zbog svoje poljoprivredne važnosti, dok su naši preci uživali u njemu još u doba neolita.

Poreklom iz Male Azije, lešnik se proširio sve do južnog Mediterana, od Grčke i Italije do Španije. Rimljani, Grci i Kinezi nisu samo uživali u njegovom izuzetnom ukusu, već su cenili i njegova lekovita svojstva. Danas se uzgaja u raznim delovima sveta, s naglaskom na Španiji, Italiji i SAD-u, dok se Turska ističe kao glavni proizvođač i izvoznik lešnika.

Ulje lešnika je bogato vitaminima ( naročitom vitaminom E ), esencijalnim masnim kiselinama i veoma pogodno za negu kako suve i oštećene kože, tako i masne i kože sklone aknama.

Sadrži visok procenat tokoferola što mu daje posebnu nutritivnu vrednost. Konzumiranjem lešnika samo manji deo vitamina E se troši za zaštitu mononezasićenih kiselina, a veći deo ostaje na raspolaganje organizmu kao „zaštitni faktor“ u raznim oksidativnim procesima.

Vitamin E je neophodan za zdrav srčani mišić kao i za ostale mišiće u telu. Takođe je neophodan za funkcionisanje reproduktivnog sistema. Vitamin E sprečava raspad crvenih krvnih zrnaca tako da služi kao preventivni faktor od anemije.

Sadrži oko 80% nezasićenih masnih kiselina, a zasićenih > 10%. Visoka koncetracija antioksidanata i nezasićenih masnih kiselina sprečavaju rast holesterola u krvi, daju energiju organizmu kao i zaštitu od spoljnih negativnih faktora. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, pa ga mnogi stručnjaci preporučuju obolelim dijabetisa.

Odlike:
  • Sadrži visok nivo vitamina E, B6, esencijalnih masnih kiselina, magnezijuma, gvožđa, selena
  • Daje tonus koži, hidrira i pospešuje regeneraciju
  • Koža ga lako upija i ne ostavlja masne tragove
  • Pogodno za negu kako suve i oštećene kože, tako i masne, kože sklone aknama
  • Pomaže čišćenje pora, reguliše izlučivanje sebuma
  • Ima efekat zatezanja koji čini da Vaša koža izgleda zdravije i bolje tonirana
  • Pogodno kao dodatak kremama i losionima za negu kože

Sastav:

100% hladno ceđeno, nerafinisano ulje dobijeno iz jezgra lešnika (Corylus avellana).

Upotreba:

Za negu lica:

dva puta na dan, na čistu i vlažnu kožu naneti malu količinu ulja (dovoljno je 4-5 kapi), lagano masirati. Posle par minuta ako ostane uljani trag ukloniti ga papirnom maramicom i sledeći put koristiti manje ulja. Posle određenog vremena svakodnevne upotrebe može doći do zasićenja kože pa je potrebno napraviti pauzu 7-10 dana.

Za negu tela:

Malu količinu ulja naneti na čistu i vlažnu kožu, uvek laganim pokretima od periferije ka srcu. Jača zid kapilara i krvnih sudova pod kožom. Korišćenjem za sunčanje se dobija vrlo intezivna boja .

Za negu kose:

Naneti određenu količinu ulja na koren kose (vlasište), ostaviti da deluje bar sat vremena pa oprati kosu na uobičajeni način.

Za pakovanje:

5-6 kašika ulja pomešati sa 5-6 kašika maslinovog ulja zagrejati na tihoj vatri pa mešavinu ulja naneti na celu dužinu kose. Umotati kosu toplim peškirom i ostaviti da deluje bar 2-3 sata, zatim oprati kosu blagim šamponom.

U ishrani:

Koristi se kao začinsko, aromatično i delikatesno ulje, takođe je pogodno za kraće kuvanje i pečenje hrane. U mediteranskim zemljama se ulje lešnika meša sa sokom od limuna koristi za preliv ribe pripremljene na žaru.

Pakovanje 50ml Probotanic

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top