Čili u prahu
Čili paprika u prahu je nezaobilazan začin u azijskoj, južnoameričkoj, kineskoj, meksičkoj i jednim delom italijanskoj kuhinji. Paprika se upotrebljava sirova i kuvana, ali najčešće sušena i usitnjena u prah.
Čili potiče iz Meksika, Južne i Srednje Amerike. Gaji se u mnogim zemljama s toplijom klimom. Kristofer Kolumbo je doneo seme u Evropu.
Za nekoliko decenija ljute paprike su se preko španskih i portugalskih kolonija proširile po Aziji i postale omiljenije nego u svojoj postojbini.
Čili sadrži vitamin C i magnezijum, što stimuliše cirkulaciju krvi i probavni sistem, a pomaže i u odbrani od prehlade.
Koristi se pri ublažavanju kolika, nadutosti i bolova u želucu, kao i grčeva. Naziv feferon dolazi od nemačkog Pfefer (biber). Slatkih čilija nema.
U kulinarstvu, čili se koristi kao svež začin, sušen, mleven, kao sos, pasta i ulje. U mnogim zemljama, na sto se redovno stavlja čili, mleven ili kao sos u flašici.
Najpoznatiji sos od čilija je Tabasko. Čili se upotrebljava za začinjavanje mnogih jela od mesa, ribe, povrća, sira, kao i za suhomesnate proizvode. Ljutina čilija, ako nije preterana, ne preovladava mirisom i ukusom jela, nego čak može i da ih pojača.
Izuzetno ljuti čiliji stavljaju se u veoma malim količinama, pa njihovi mirisi ne uspevaju da dođu do nivoa prijatnosti – oseti se samo ujednačen ukusu ljutine. To je i jedan od razloga za upotrebu blaže verzije Tabasko sosa i začinskih mešavina.