VANILA ŠTAPIĆ 18cm 1kom

290 RSD

Mirisni štapić vanile širi slatkast i kremast miris a ako vam je potrebna uteha, uživajte u ovom mirisu.

Vanila štapić 18cm 1kom

Mirisni vanila štapić širi slatkast i kremast miris. Ako vam je potrebna uteha, uživajte u ovom mirisu. Ponekad deluje i kao blag afrodizijak.Vanila je sladak začin koji se dobija sušenjem mahune jedne od vrsta orhideja.

Višegodišnja biljka tropska puzavica iz porodice orhideja. Penje se uz drveće ili potporne stubove. Divlje izraslo, čak do 25m dugo, mesnato stablo brojnim vazdušnim korenjem prijanja se uz oslonac. Ima 15-23cm dugačak i 1cm širok mahunasti plod.

Vanilu se odlikuje harmoničnim, izuzetno prijatnim mirisom. Koriste se mahunasti plodovi kestenjaste boje.

Beru se poluzreli i ostavljaju radi fermentacije. Kvalitet vanile određuje njena savitljivost.Ako se lomi,manje je aromatična i suva. Miris vanile rastvara razočarenja i emotivni stres. Poznato je da vanila poboljšava veru u sopstvene snage, smiruje emocije i stvara dobro raspoloženje.

Mirisni štapići šire slatkast i kremast miris a ako vam je potrebna uteha, uživajte u ovom mirisu.

Ponekad deluje i kao blag afrodizijak. Šipka vanile je sladak začin koji se dobija sušenjem mahune jedne od vrsta orhideja.

Visoko aromatični mirisi vanile obogaćuju razne kolače, sve slatke sosove i kremaste filove sa mlekom, pudinge, kompote, čajeve i napitke sa mlekom i likere. Plod vanile prepun je sitnih crnih zrnaca koja počinju da se odvajaju od ploda čim se štapić zagreje.

Zbog toga je najbolje štapiće ne seći već kuvati u komadu, pa zatim osušiti.

Takav štapić možete staviti (ceo ili narezan na komadiće) u šećer kako biste mu dali posebnu aromu. Za punu aromu svih slatkih sosova i kremova sa mlekom, obavezno prethodno prokuvajte mleko sa štapićem od vanile.

Način upotrebe:

Prilikom upotrebe koristi se struganjem štapića u fini prah.

U domaćinstvima se najčešće koristi vanilin šećer, koji se vrlo jednostavno priprema tako što se šipka vanile stavi u sredinu tegle i zaspe kristal šećerom do vrha, da svetlost ne može da dopre do njega, a zatim zatvori hermetičkim poklopcem.

Posle dve-tri nedelje šećer je spreman za upotrebu, a štapić se može opet koristiti sve dok iz njega ne izadje sva aroma. Ekstrakt vanile se može takođe napraviti u domaćinstvu i to kuvanjem jednog štapića u 1/2 l mešavine vode i čistog alkohola u odnosu 1:1.  Ukoliko se želi jači koncentrat ekstrata količina tečnosti se srazmerno smanjuje.

1 komad u vakum pakovanju

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top