Čaj od Mirodjije 50g
Čaj od lista mirodjije je blag napitak kog u velikim količinama treba da piju ljudi koji pate od zatvora, zato što će on ubrzati metabolizam i podstaći će bolje varenje.
Mirođija se preporučuje u brojnim receptima u svakodnevoj ishrani, jer kao dodatak jelima daje prijatan ukus i olakšava varenje. Ovaj začin, zahvaljujući svojim korisnim sastojcima, štiti i od brojnih oboljenja. Čaj od mirođije pomaže varenje, umiruje želudac i uklanja grčeve.
Lekovita svojstva i zdravstvene koristi
Mirođija se koristi od davnina i zbog svojih lekovith svojstava se smatra darom bogova. Mirođija se uzgaja u celoj Evropi, posebno u Sredozemlju i na Bliskom Istoku, i raste u prirodnim regionima sa umerenom i prijatnom klimom.
Jedna sirova grančica korena mirođije sadrži malo kalorija i bogata je vitaminima A, B i C i mineralima natrijumom, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom.
Stablo i listovi sveže mirođije treba da budu zeleni. Ako sadrže pupoljke, to znači da je prezrela. Sveža mirođija ima odličnu aromu, koja podseća na anis, i preporučuje se kao dodatak kuvanim jelima.
Hemijski sastav :
Mirođija sadrži do 4% etarskog ulja (koje sadrži karvon i dilapiol), kafenu i hlorogensku kiselinu, masno ulje, kumarine (umbeliferon i skopoletin)
Upotreba :
Kod poremećaja varenja, za smirenje grčeva i bolova u organima za varenje, za olakšanje eliminacije gasova, za olakšanje izmokravanja.
Takođe se koristi :
Kao začin u ishrani.
Neželjeni efekti :
Kod osetljivih osoba, u kontaktu sa biljkom ili biljnim sokom, može doći do preosetljivosti na sunčeve zrake.
Način pripreme :
Jednu kafenu kašičicu herbe mirodjije preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja između obroka.
Mirođija ( Anethi fructus )
Pakovanje 50g
Cena se redovno ažurira