Korijander zrno 100g
Korijander (lat. Coriandrum sativum ) jednogodišnja biljka iz porodice Apiaceae (u ovoj su porodici još i anis, anđelika, asafotida, šargarepa, celer, kumin, mirođija, peršun, paštrnjak…)
Biljka je visoka između 30 i 90 cm. U upotrebi su listovi i plodovi, koji imaju različitu aromu, te se nadopunjuju. Listovi podsjećaju na listove peršuna. Sadrži vitamin C i druge vitamine i minerale i delom i organske kiseline. U delovima sveta u kojima prirodno raste upotreba korijandera u medicinske svrhe je vrlo široka.
Koristi se kao antireumatsko i antiartritično sredstvo i protiv otoka koji iz nastaju kao posledica ovih tegoba. Neke od kiselina koje su prisutne u korijanderu pozitivno deluje na smanjenje nivoa holesterola u krvi i na čišćenje zidova krvnih sudova.
Kao pomoćno sredstvo se koristi i u lečenju anemije, jer sadrži gvožđe. Koristi se i protiv menstrualnih tegoba, koristi se i da bi otvarao apetit, zatim i za zdravlje očiju (jer sadrži vitamin A, fosfor, antioksidanse), kožne poremećaje, regulisanje nivoa šećera u krvi…
Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema.
Lekovita svojstva:
Budi apetit, poboljšava probavu i ublažava grčeve i želučane tegobe. Korijander je u današnje vrijeme poznat po tome što potpomaže izlučivanje u nervima i ćelijama nagomilane živu i otrove.
Način upotrebe:
U evropskoj kuhinji uglavnom se upotrebljava seme korijandera, dok su južnoameričkoj i azijskoj kuhinji bitni listovi, koji se pripremaju kao zelje. Sveži listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna.
Ukusom su jako gorki i koriste se za garniranje jela i kao dodatak umacima, salatama i siru. Sveže mleveni plodovi dodatak su pecivu, jelima od kupusa, mahunarkama i tikvicama.
Zreli osušeni plodovi korijandera daju aromatični ukus i upotrebljavaju se u pripremi mnogih jela, naročito pečeni. Jedan od sastojaka kari začina i začina za medenjake. Upotrebljava se i u pripremi piva, likera, kompota, marinada i božićnih kolača.
Sastav:
korijander zrno
Pakovanje 100g rinfuz
Original pakovanje 500g
Cena se redovno ažurira