Ljuta mlevena paprika Martonoš 100g

179 RSD

Ljuta paprika direktno utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona zaduženih za naša lepa osećanja.

Ljuta mlevena paprika Martonoš 100g

Ljuta mlevena paprika je neizostavan začin u našoj kuhinji. Ljuta paprika direktno utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona zaduženih  za našalepa osećanja.

Pored zadovoljstva koje je odlično poznato svima koji vole vatromet u ustima deluje protivupalno, ublažava bol i dobar je biljni lek protiv dispepsije.

Moderna medicina tek u novije vreme počela je da prepoznaje ono što su drevni Asteci i Maje znali već hiljadama godina unazad – da su kapsaicin i drugi elementi ljute paprike blagotvorni za očuvanje našeg zdravlja na potpuno prirodan način.

I tek u poslednje vreme dobili smo i medicinsko objašnjenje zašto su Meksikanci uvek nasmejani i raspoloženi za pesmu.

Kapsaicinoidi vezuju se za receptore odgovorne za osećaj topline.

Aktivirani receptori šalju signal mozgu, a mozak aktivira reakciju organizma koja se razlikuje od osobe do osobe, a manifestuje se kroz ubrzan puls, pojačano znojenje, oslobađanje endorfina. Sadrži kapsicin, supstancu za koju je dokazano da deluje umirujuće na bolove u kostima i mišićima.

Da biste sami napravili lekovitu tinkturu sa kapsicinom, uzmite 50g ljute paprike sipajte u teglu i prelijte sa pola litra apotekarskog alkohola (91%). Zatvorite teglu i ostavite da stoji na tamnom mestu 12 dana uz češće mućkanje. Tečnost, nakon toga, procedite i čuvajte u dobro zatvorenoj flaši.

Tinktura se pre upotrebe razblažuje

Jednu supenu kašiku tinkture pomešajte sa supenom kašikom vode i utrljajte na bolno mesto. Nakon toga, dobro i pažljivo operite ruke vodom i sapunom, namažite ih običnim jestivim uljem, istrljajte, pa ponovo operite vodom i sapunom. Na ovaj način ćete se zaštititi da vam esencija ljute paprika ne dođe u kontakt sa očima.

Eliksir protiv bolova u zglobovima:

100g suvog grožđa, 20g korena suvog đumbira, 10g ljute paprike ili 3 kom sveže, 20g suvog lista ruzmarina, 20 g semena slačice.

Sve sastojke prelijte litrom kvalitetnog džina, promućkajte, i držite na toplom mestu u dobro zatvorenoj tegli dve nedelje.

Nakon tog perioda procedite i pijte po jednu kafenu kašičicu sa malo vode tri puta na dan.

Ovaj eliksir veoma ljut ali efikasno umanjuje bolove.

Pakovanje 100g Martonoš

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top