Puter od kikirikija 170g
Puter od kikirikija neizbežan je proizvod na mnogim trpezama širom sveta zbog svog delikatesnog ukusa i zdravstvenih prednosti polako osvaja i naše potrošače.
Pravi se od čistog kikirikija, bez hidrogenizovanih masti i šećera, inače čestih dodataka ovom namazu. Sadrži nezasićene masne kiseline, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja. Od minerala je bogat magnezijumom, manganom, fosforom, selenom, te vitaminima E (moćan antioksidant) i B3.
Bogat je izvor biljnih proteina (27%), što je vrlo važno, posebno u ishrani sportista i onih koji vode aktivan život. Ugljeni hidrati sadržani u kikirikiju imaju nizak glikemijski indeks. Kao i ostale mahunarke kikiriki je veoma bogat belančevinama.
To je idealan izvor nezasićenih masnih kiselina, uključujući veoma poželjne oleinske i linolne kiseline, koje pripadaju porodicama omega-6 i omega-9.
Nezasićene masne kiseline pojačavaju metabolizam i izazivaju osećaj sitosti, zbog čega oni koji jedu puno kikiriki putera bolje kontrolišu svoju telesnu težinu i obično su vitki. Sadrži veliki procenat vitamina B grupe (posebno B1, B3 i folna kiselina) i vitamin E. Značajan je izvor gvožđa, magnezijuma i kalijuma koga ima tri puta više nego pomorandža.
Izvrstan način kako vegetarijanci i vegani mogu povećati dnevni unos proteina zbog 30g proteina na 100g. Za sve one koji drže do zdrave ishrane, ovaj je puter odličan izbor jer je izvor.
Namena:
Puter od kikirikija ma nizak glikemijski indeks i pomaže održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi te je koristan u ishrani dijabetičara.
Glikemijsko opterećenje u 1 kašičici putera jednako je 1, što je 16 puta manje nego za med. Kikiriki puter sadrži samo soli i šećere koji se prirodno nalaze u kikirikiju.
Sastav:
kikiriki 98%, devičansko bundevino ulje 1,5%, morska so 0,5%.
Upotreba :
Puter se koristi se kao namaz,dodatak poslasticama i slanim specijalitetima .Pogodan za vegane,sportiste i osobe koje vode zdrav život.Posno.
Sadrži kvalitetne proteine, prehrambena vlakna. Složeni namaz dobijen usitnjavanjem termički obradjenog poloda kikirikija.
Prikladna količina magnezijuma u ishrani donosi nekoliko važnih dobrobiti poput smanjenja umora i iscrpljenosti te održanje normalnih funkcija belančevina i sinteze mišića.
Napomena :
Ne sadrži holesterol, gluten ni kazein. Kikiriki puter je postan proizvod.
Upotreba :
Osim toga što se koristi kao namaz, kikiriki puter nalazi široku primenu u pripremanju raznih slatkih i slanih poslastica gde često može da zameni margarin i puter, kao i umaka i preliva.
Nutritivna vrednost u 100g:
Energetska vrednosti 659 kcal
Proteini 26g
Ugljeni hidrati 18g
Masti 51g
Pakovanje 170g Granumfood