Organska kurkuma

Organska kurkuma je bogata kurkuminom koji ima snažno protivupalno dejstvo. Kurkumin je čak efikasniji od uobičajenih protivupalnih lekova. Međutim pored kurkumina u kurkumi se nalaze i ugljeni hidrati, proteini, minerali, esencialna ulja i smole. Svi zajedno sinergistički deluju i pojačavaju dejstvo kurkumina u kurkumi.

Kurkuma ima veoma široku lepezu delovanja:

antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko, antikancerogeno… Postoji dosta naučnih radova i istraživanja koja ovo potvrđuju. Doktori danas često savetuju kurkumu kao deo terapije i prevencije malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmera i dr.

Sve danas poznate prirodne i alternativne medicine vode poreklo iz Ajur-vede. Ajur-veda je nauka o žuvotu. Ona opisuje povoljna i nepovoljna, a takođe srećna i nesrećna stanja života, zajedno sa onim što je dobro i loše za život, mere za njihovo dostizanje kao i sam život.

Ajur-veda objašnjava lekovitost kurkume time što ona poseduje ljut, gorak i opor ukus i zagrevajuću energiju.

Po Ajur-vedi ljut ukus kurkume ubija klice i parazite, uništava naslage sluzi, masti i toksina, pospešuje krvotok i varenje hrane. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, kožnih bolesti, upala i temperature. Eliminiše toksine, čireve, svrab, čisti matericu i uterus.

Opor ukus koji ima kurkuma steže i zaceljuje, zaustavlja krvarenja, jača zube i desni, ubrzava zarastanje rana i zaustavlja dijareju.

Zagrevajuća energija zagreva telo, pospešuje pokretljivost zglobova i mišića, ubrzava metabolizam i daje lepši izgled kože.

Zbog svega ovoga u Ajur-vedi organska kurkuma se koristi za lečenje kožnih bolesti, upalnih procesa u ustima i grlu, za razlaganje sekreta u sinusima i plućima, kod probavnih problema, za regeneraciju crevne flore, za regulaciju ciklusa i hormona, protiv cisti i tumora na jajnicima i materici, protiv mastitisa, dijabetesa, holesterola i gojaznosti.

Kao začin kurkumu najčešće koriste za pripremu pilava i svih vrsta mahunarki jer sprečava nadutost i pospešuje varenje. Kurkuma je jedan je od osnovnih sastojaka u kariju, čija boja potiče baš od nje. Smatra se da biber pospešuje njeno delovanje.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top