Pankreas

Pankreas je žlezda koja je smeštena duboko u gornjem delu stomaka, iza želuca i ima ulogu lučenja enzima za varenje i hormona koji regulišu šećer i metabolizam.

Upala pankreasa ili pankreatitis nije retko oboljenje u našoj zemlji.

U oko 40% slučajeva uzrok upale pankreasa leži u upali žučne kese i prisustvu kamenaca u žučnoj kesi ili žučnim putevima, a drugih 40% se vezuje za preveliku upotrebu alkohola. Zbog opasnosti koje nosi, svi pacijenti koji posumnjaju na upalu pankreasa treba odmah da se jave lekaru.

Akutni ili hronični pankreatitis

Upala pankreasa (gušterače) nastaje kada se enzimi (lipaza i amilaza) koje on luči aktiviraju u samom pankreasu umesto da iz njega izlaze neaktivni do dvanaetopalačnog creva. Ta pojava dovodi do oštećenja tkiva pankreasa, što opet rezultira upalom.

Najčešći simptomi upale pankreasa:

Bol u stomaku koji može biti trenutni ili stalni, a širi se prema leđima i ispod desne lopatice. Bol postaje izraženiji kada pacijent leži na leđima i neposredno nakon jela i nakon konzumiranja alkohola. Taj bol može da traje od nekoliko sati do nekoliko dana.

To su još i mučnina povraćanje, drhtavica, visoka telesna temperatura, osetljivost stomaka na dodir, žutica, preznojavanje i otečen stomak.

Sa upalom pankreasa se ponekad može povezati i gubitak telesne težine, ubrzan rad srca, bledilo, problemi sa pražnjenjem stolice i modrice i krvarenje u koži koji nisu mehanički izazvani.

Smatra se da genetika igra značajnu ulogu u pojavi pankreatitisa, a među faktorima rizika se ističu još i pušenje, konzumiranje alkohola, kamen u žučnoj kesi i žučnim putevima, cistična fibroza i prethodne operacije u abdomenu.

Predstavljamo vam adekvatnu ishranu i lekovito bilje koje vam može biti korisno kod ove bolesti.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top