Susamovo ulje se ističe kao izuzetno kvalitetan dodatak kuvanju. Proizvodi se hladnim ceđenjem sirovih semeki susama, zadržavajući tako sve njegove hranljive sastojke.

Susamovo ulje je posebno cenjeno u makrobiotičkoj kuhinji zbog svog stabilnog sastava i ukusnog profila.

Ono obiluje nezasićenim omega 6 i 9 masnim kiselinama, neophodnim za normalno funkcionisanje mnogih organa i metaboličkih procesa u telu, uključujući i kardiovaskularni sistem. Susam je izvor vitamina E i B1, kao i minerala poput kalcijuma, gvožđa, mangana i bakra, koji su ključni za održavanje zdravlja.

Pokazalo je sposobnost snižavanja krvnog pritiska i regulaciju nivoa šećera kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Takođe, pozitivno utiče na nivo holesterola, rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i poboljšava cirkulaciju, kao i pokretljivost zglobova.

Benefiti susamovog ulja se ne zaustavljaju tu. Dokazano je da jedinjenje sezamin, prisutno u susamu, može sprečiti širenje ćelija raka debelog creva i kože.

Takođe, prirodni antioksidans sezamol štiti organizam od slobodnih radikala i pruža antibakterijska, antivirusna i protivupalna svojstva, što ga čini korisnim i u lečenju akni.

Upotreba Susamovog ulja ima raznovrsnu primenu, uključujući i mogućnost upotrebe kao masažnog ulja.

Kada se koristi za masažu temena, može doprineti smanjenju peruti i povećanju volumena kose. Linoleinska kiselina u ovom ulju pruža hidrataciju, dok vitamini E i D deluju efikasno na umanjenje ožiljaka i osipa na koži. Takođe, može se isprobati i u procesu čišćenja kože radi dubinskog pročišćavanja pora i poboljšanja cirkulacije krvi.

Cena se redovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top