Agar agar je biljni želatin predstavlja mešavinu polisaharida, agaropektina i agaroze, koji se dobijaju od algi Gelidium, Gracilaria.Agar-agar je stabilizator koji se koristi za održavanje gustine namirnica.
Agar-agar predstavlja dodatak, čija je upotreba dozvoljenja u svim zemljama sveta, a takođe je priznat kao najjače sredstvo za želiranje među čistim koloidima. Temperatura topljenja agra je oko 80 stepeni.
Agar-agar je posni želatin koji nema ni ukus, ni boju, a ni miris. Koristi se u prehrambenoj industiji za proizvodnju želiranih namirnica.
Veoma se koristi u pravljenju marmelada, želiranih mesa i pudinga, sladoleda i bombona, mlečnih proizvoda /kisela mleka i sirevi/, želirani kremovi u poslastičarstvu. U prehrambenoj industriji je poznat kao dodatak E 406.
Upotreba za hladnu masu:
Sadržaj jedne kesice pomešati sa 200ml tečnosti i ostaviti da se kuva u posudi 2 min. U tu msu umešati hladne sastojke i brzo napuniti odgovarajuće kalupe. Kod filovanja torte vrelu masu malo ohladiti da se ne otopi šlag.
Upotreba za vrelu masu:
Agar Agar pomešati sa tečnošću koja se želira i kuvati dva minuta.
Sastav:
maltodekstrin (sladni šećer), sredstvo za želiranje E 406 20%. Agar agar je želatinasta smesa – polisaharid, koji se dobija od nekoliko vrsta crvenih algi.
Agar agar biljni želatin 3/10g
Cena se redovno ažurira