Čaj od cveta Zove 100g

299 RSD

Čaj od cveta zove 100g

Čaj od cveta zove se koristi kao sredstvo za pospešenje znojenja i kod upala sluzokože. Takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje creva.

Vruć čaj od zove priprema sa natapanjem cvetova. Ako se pije na početku prehlade, gripa, upale grla doprinosi bržem izlečenju. On će podstaći krvotok, omogućiće brže preznojavanje i na taj način izbacuje otrovne materije.

Može se davati deci tokom eruptivnih bolesti kao što su boginje. Izvući će osip u kratkom roku i ubrzaće oporavak mališana.

Cvet bazge smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi, pa olakšava nazebe, katar, upalu sinusa i začepljenje bronhija.

Čaj od bazge deluje opuštajuće, ublažava bronhijalne spazme i pomaže kod astme. Deluje i kao moćan diuretik, eliminiše otrovne materije koje se nakupljaju kod artritisa i gihta.

Ovaj napitak koristi se za ublažavanje upala i lečenja čireva po koži, opekotina i rana. Uz bazgin čaj za ovu namenu primenljiv je i losion, kao i mast. Lekoviti sastojci zove podstiču izlučivanje vode iz organizma.

Latinski naziv :

Sambucus nigra L. (Caprifoliaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen cvet (Sambuci flos) i plod (Sambuci fructus)

Hemijski sastav :

Cvet zove sadrži 1-3% flavonoida, glikozid sambunigrin, etarsko ulje, hlorogensku kiselinu, triterpene i tanine. Plod zove sadrži antocijan glikozide, šećere, vitamine C, A i B

Upotreba :

Kao sredstvo za pospešenje znojenja i kod upala sluzokože. Takođe olakšava izmokravanje i pražnjenje creva.

U narodnoj medicini se koristi :

Za preznojavanje kod gripa i nazeba i kod hronične upale nosne sluzokože ili sinusa.

Neželjeni efekti :

Preterana upotreba može dovesti do sniženja nivoa kalijuma u krvi.

Način pripreme:

Dve kafene kašike cveta zove preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti po jednu šolju čaja tri puta dnevno.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top