Čaj od lista Dunje 100g

135.00RSD

Kategorija: Oznake: ,

Čaj od lista dunje 100g

Čaj od lista dunje se koristi protiv proliva.Dunja je bogata je vitaminom C, koji ima ključnu ulogu za fizičko i mentalno zdravlje. Vitamin C je snažan antioksidans i ne dopušta nezasićenim mastima da stvore slobodne radikale.

Dunja sadrži dosta pektina, koji povoljno deluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima 57 kcal.

Ovo blagotvorno voće poboljšava varenje, leči anemiju i koristi se kao dodatak kozmetičkim preparatima. Kuvani plod dunje koristi se protiv upale želudačne i crevne sluzokože.

Dunja se upotrebljava i za lečenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje proliva. Smatra se da reguliše obilne menstruacije. Dunju je dobro jesti na prazan stomak.

Semenke i listovi dunje

Osim ploda, lekovita svojstva imaju i semenke i listovi dunje. Semenke dunje sadrže amigdalin ili vitamin B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Takođe, semenke obiluju taninom, šećerima, pektinom, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Čaj od dunjinih semenki leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki leči opekotine i rane. Nekoliko semenki dunje potopljenih u vodu, veoma brzo će stvoriti sluzavu tečnost, koja je dobar narodni lek protiv kašlja i upala disajnih organa.

Latinski naziv:

Cydonia oblonga Mill. (Malaceae)

Listopadni žbun ili drvo sa prostim naizmeničnim jajasto-elipsastim listovima. Mlad list je obostrano maljav, a u jesen samo sa naličja, po obodu su fine dlačice.

Cvet je beo sa oko 20 prašnika. Plod sazreva u jesen. Raste u dolinama reka, u vlažnim šumama, na plodnom i vlažnom zemljištu. Kultivisana je i gaji se.

Lekoviti deo biljke :

Osušen list (Cydoniae folium)

Hemijski sastav :

List dunje sadrži sluzi, glikozid amigdalin, tanini

Način pripreme :

Jednu supenu kašiku dunjinog lista preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, potom procediti. Piti 2-3 šolje čaja u toku dana.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top