Čaj od lista Maslačka 100g

99 RSD

Čaj od lista maslačka 100g

Čaj od lista maslačka – Taraxacum oficinale Weber (Asteraceae).

Narodni nazivi:

gorko zelje, lampica, mleč, kravlje cveće, radič, regvat, italijanska salata, žutenica, itd.

U tradicionalnoj medicini, čaj od lista maslačka se obično koristio za podsticanje stvaranja i izlučivanja urina i poboljšavanje zdravlja bubrega. Istraživanja ukazuju na to da listovi maslačka imaju diuretske sastojke koji povećavaju količinu urina koja se stvara u bubrezima.

Zbog diuretičnog dejstva koristi se i za tretman celulita.

Lišće maslačka takođe sadrži nekoliko antioksidantnih komponenti, poput luteolina, kofeinske kiseline i hlorogene kiseline, koji pomažu organizmu u uništavanju štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali su vrsta nusproizvoda varenja, a u koži se stvaraju kada ste izloženi suncu ili toksičnoj sredini.

Prepun je kalijumovih soli i sadrži oligoelemente, gorke materije (taraksacin), tanine, a koren je bogat inulinom i to najviše u jesen. Od lekovitih materija sadrži i holin, 17 odsto šećera, malo etarskog ulja.

Lekovita dejstva – gorke materije stimulišu digestivni trakt.

Gorka materija, gorki glikozid taraksacin pojačava sekreciju žlezda želuca i poboljšava apetit. Stimulativni efekat se prenosi na ceo digestivni trakt. Lekovite materije maslačka jačaju i peristaltiku creva, što deluje i na funkcionisanje jetre i žuči, i pomaže kod opstipacije.

Uravnotežava jetru i efikasan je za smirenje očnih upala. 

Maslačak jača slezinu i pankreas, a to se ispoljava na regulaciju nivoa šećera u krvi, posledično dolazi i do regulacije masnoća u telu, holesterola i triglicerida. Tome možemo da zahvalimo holinu u maslačku zbog svog svojstva razlaganja masnoća – lipolitičko dejstvo.

Maslačak je poznat diuretik, time leči bubrege i upale mokraćne bešike.

Čaj od lista maslačka može imati drugačiji efekat ako pijete određene lekove, uključujući diuretike i lekove protiv dijabetesa, pa se konsultujte sa svojim lekarom da li je dobro da pijete ovaj čaj. Takođe pitajte svog lekara da li je dobro piti čaj od maslačka ako imate problema sa bubrezima ili žučnom kesom.

Sveži listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate.

Latinski naziv :

Taraxacum officinale Weber (Asteraceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen list (Taraxaci folium) i koren (Taraxaci radix)

Hemijski sastav :

Gorke supstance, triterpeni, flavonski glikozidi, inulin (do 40% u korenu starijih biljaka u jesen), fitostroli, vitamin A, karotenoidi

Upotreba : 

Kao gorko sredstvo za podsticanje apetita i lučenja žuči. Podstiče izlučivanje mokraće, olakšava pražnjenje creva. Koristi se kod upale žučne kese, kamena u žuči, poremećaja varenja, mišićnog reumatizma i kao sastojak u preparatima za lečenje virusnog hepatitisa.

Takođe se koristi : 

Sveži listovi rozete mladog maslačka skupljeni u proleće pre cvetanja biljke koriste se za pripremanje salate, a pržen samleven koren maslačka kao zamena ili dodatak kafi.

Ograničenja u upotrebi : 

Može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba. Ne smeju da ga piju osobe koje uzimaju diuretike ili se leče od dijabetesa. Ako se konzumira u velikim količinama, može izazvati dijareju, osip na koži, probleme sa jetrom i smetnje u srčanom ritmu.  Trudnice i dojilje smeju da ga piju jedino ako im lekar to dozvoli.

Način pripreme :

Kafenu kašičicu usitnjenog lista maslačka preliti sa 200 ml hladne vode, zagrejati i pustiti da ključa  5 minuta i ostaviti da stoji 10 minuta a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.

Kafenu kašiku lista maslačka preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 min. Procediti i piti 3 puta dnevno po šolju čaja.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top