Čaj od šipurka 100g
Čaj od šipurka (Cynosbati fructus) upotrebljava se kod gastritisa, proliva, a naročito kao preventiva u lečenju avitaminoza. U narodnoj medicini je značajna komponenta sastojaka za izbacivanje viška tečnosti i pražnjenje creva.
Ipak, najčešće se koristi kao čaj za uživanje i osveženje koji povoljno deluje na rad srca i bubrega. Može se uzimati u većim količinama bez štetnih posledica.
Sastav:
Plod šipka (Cynosbati fructus)
Osobine:
Plod šipka sadrži tanine, voćne kiseline, pektine, šećere, flavonoide, vitamine C, E, K, karotin i masno ulje u semenu.
Primena:
Aktivni sastojci ploda šipka povoljno deluju na sluzokožu organa za varenje, tako da se preporučuje upotreba kod letnjih dečjih proliva. Prisutne voćne kiseline pospešuju izmokravanje, a usled sadržaja vitamina čaj se preporučuje kao vitaminski napitak i kao čaj za uživanje.
Način pripreme :
Jednu kašičicu čaja od ploda šipka preliti šoljom vode i kuvati 5 minuta na laganoj vatri . Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 minuta, procediti. Piti 3-4 puta dnevno po šolju čaja.
Zemlja porekla Srbija
Original pakovanje 1kg