Čaj od Timijana 100g

120 RSD

Čaj od timijana 100g

Čaj od timijana je jedan od najmoćnijih lekova iz prirode, sastojak mnogih sirupa protiv kašlja… Evo kod kojih sve stanja prolazi timijan.

Timijan je aromatična biljka koj raste u predelima sa toplom klimom, a koliko je dobar za zdravlje poznato je od davnina. Ovo je jedan od najmoćnijih lekova iz prirode.

Bogat antioksidantima, timijan se koristi kao lek i kao začin.

Čaj od timijana ublažava infekcije, pomaže kod problema sa respiratornim organima, umiruje stomačne tegobe i popravlja san, a esencijalno ulje timijana snažno deluje protiv bakterija i gljivica.

Čaj se pravi tako što kašičicu sušenog timijana stavite u šolju, prelijete ključalom vodom, a zatim poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Zatim procedite, dodajte malo meda (ako volite) i pijte nekoliko puta u toku dana.

Možete ga koristiti i za pravljenje obloga (ako imate neku infekciju kože) ili za ispiranje grla.

Latinski naziv :

Thymus vulgaris L. (Lamiaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen nadzemni deo biljke u cvetu (Thymi herba) list (Thymi folium) i ređe etarsko ulje (Thymi atheroleum)

Hemijski sastav :

List sadrži 3% etarskog ulja čiji su glavni sastojci monoterpenski fenoli timol i karvakrol; metiletar timola, cineol, linalol, flavonoidni heterozidi, fenilkarbonske kiseline, tanini

Upotreba :

Aktivni sastojci timijana olakšavaju iskašljavanje i smiruju grčeve glatke muskulature bronhija, a etarsko ulje pokazuje i antimikrobno dejstvo.

Čest je sastojak čajeva i sirupa koji se koriste za iskašljavanje. Koristi se i za spoljnu upotrebu kao antibakterijsko i dezodorišuće sredstvo za grgljanje kod upale usta i grla.

Takođe se koristi :

Kao ukrasna i medonosna biljka, za dobijanje biljne sirovine, za izradu sredstava za utrljavanje, za kupke i kao začin

Način pripreme :

Kafenu kašiku herbe timijana preliti šoljom (200ml) klučale vode, sud poklopiti, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top