Kokosov puter organski 200g
Na koji način se kokosov puter razlikuje od kokosovog ulja? Da li on ima ista hranljiva svojstva?
Postoji razlika izmedju kokosovog ulja i putera, kako po pitanju hranljivih sastojaka, tako i kulinarskih svojstava.
Puter se sastoji od pirea kokosa, čistog kokosovog ploda a još se naziva i kokosova “manna” ili kokosov krem.
Sadrži laurinsku kiselinu kojom obiluje i majčino mleko. Ona pomaže u zaštiti od štetnih bakterija, virusa i gljivica, pospešuje imunitet i štiti organizam od kancerogenih oboljenja. Ubrzava metabolizam čime doprinosi mršavljenju i povećanju energije. Bogat je zdravim mastima i produžava osećaj sitosti.
Sadrži dosta esencijalnih amino kiselina, kalcijuma i magnezijuma.
Buter postaje tečan na temperaturi većoj od 25 stepeni celzijusa, dovoljno je samo blago zagrevanje. Na taj način se, takođe, čuvaju sva dobro poznata blagotvorna svojstva kokosa.
Jedna supena kašika sadrži 2 grama vlakana, kao i izvesnu količinu kalijuma, magnezijuma i gvožđa. Kokosovo ulje je odavno poznato po svojoj lekovitosti i najveći je sastavni deo putera. Nije ga potrebno čuvati u frižideru. Potpuno je stabilan na sobnoj temperaturi .
Glavna razlika izmedju kokosovog ulja i kokosovog putera je u tome što je kokosovo ulje samo masnoća koja se ekstrahuje iz kokosa, dok se kokosov puter dobija mlevenjem celog ploda kokosa, on se priprema od sirovog seckanog kokosa.
Puter se sastoji od pirea kokosa, čistog kokosovog ploda. Kokosov puter se još naziva i kokosova “manna” ili kokosov krem.
PRAVI DELIKATESNI NAMAZ
Evo nekoliko ideja kako se može koristiti u ishrani:
- Uzeti kašičicu kokosovog putera direktno iz teglice – njami, neopisivo je ukusan
- Dodati kokonati u zdrav jutarnji obrok: u smuti, ovsenu kašu, musli, voćni ili proteinski šejk
- Obogatiti kuvana jela poput karija, pirinča, krompira – ukus hrane će biti veoma oplemenjen
- Namazati kokonati na prepečeni tost umesto putera, posoliti po želji
- Preliti ga otopljenog preko voćne salate (umesto šlaga) i dobićete najukusniji desert
- Izmrviti puter viljuškom i posuti ga preko pečene bundeve ili jabuke
- Otopljeni puter pomešati sa sirovim kakaom i dobićete najzdraviji čokoladni namaz za kolače
- Namazati ga na palačinke… na kreativan način: dodati naseckano voće, pečene bademe, mlevene orahe, crnu čokoladu, cimet, kardamom i sl.
- Odličan je dodatak za testa, nezamenjiv je sastojak u istocnjačkim kuhinjama, često se dodaje u kari ili supe. Predivan je namaz za pečenu piletinu.
- Pomešan sa semenom maka dobijamo ukusnu poslasticu za koju neki tvrde da poboljšava san.
- Umesto mleka se može dodati u kafu, čajeve, šejkove, vruć kakao.
Sastav:
100% organski sušeni kokos
Napomena:
Ne sadrži aditive, stabilizatore niti konzervans.
Alergeni:
Ne sadrži alergene
Nutritivna vrednost na 100g:
Ergetska vrednost 2761kJ/660kcal
Ukupne masti 64g
Od čega zasićene masti 59g
Ugljeni hhidrati 23g
Proteini 6,g
Šećer 7g
Vlakna 16g
Holesterol 0g
Kalcijum 18mg
Pakovanje 200g Sanattera