Susamov puter 170g Granumfood

320 RSD

Susamov puter se dobija finim mlevenjem pečenog integralnog susama. Koristi se kao namaz za hleb, kao dodatak u receptima za preliv za salate, kuvane žitarice, povrće, kao i za kolače.

 

Sa dubokim korenima u indijskoj kulturi, susamov puter je proizvod čija tradicija datira iz davnina i širi se širom sveta pod različitim imenima poput tahinija ili taana, ali mi ga nazivamo jednostavno – susamov puter.

Ova kremasta poslastica pravi se od oljuštenog, pečenog i mlevenog susama, donoseći blago gorkast ukus i neverovatne zdravstvene prednosti. Baš kao što je susam poznat po svojim hranljivim vrednostima, tako je i puter od susama izuzetno koristan za zdravlje. Sa dugom istorijom upotrebe u ishrani, susamov puter je sada lako dostupan širom sveta, čineći ga dragocenim dodatkom jelima i užinama.

Susamov puter kao izvor  zdravlja

Povoljno utiče na nervni sistem, glavobolju, plućne bolesti, gastritis, anemiju i smanjuje nivo holesterola.

Preporučuje se rekonvalescentima, deci, starijim osobama, dijabetičarima, sportistima i svim ostalim kategorijama stanovništva koji brinu o svom zdravlju.

Susam sadrži pravo bogatstvo vitamina, minerala i esencijlanih masnih kiselina. Izuzetno je pogodna za pobornike sirove ishrane jer je prilično kalorična, hranjiva i vrlo sita.

Esencijalne masne kiseline omega 3 i omega 6 koje se u organizam unose isključivo hranom u velikoj koncentraciji nalaze se u susamovoj pasti pa se preporučuje njena redovna konzumacija. Ukoliko imate problema sa manjkom gvožđa u organizmu ova pasta vam može pomoći u rešavanju problema.

Bogat je gvožđem ali i drugim mineralima poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina iz B grupe kao i vitaminima A, E i C. Samo jedna porcija susamovog putera u toku dana zadovoljava jednu trećinu dnevnih potreba za kalcijumom.

Kalcijum pomaže u izgradnji i održavanju lokomotornog sitema, pre svega kostiju ali i hrskavice i vezivnih tkiva. Gvožđe je od izuzetne važnosti za metaboličke procese u organizmu. Gvožđe utiče na porizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Iz tih razloga je jako popularan kod vegana i vegeterijanaca.

Vlakna kojima je susam bogat održavaju gastrointestinalni sistem zdravim i funkcionalnim.

Daje osećaj sitosti i utiče na nivo šećera u krvi, držeći šećer pod kontrolom.

Redovno korišćenje susamovog putera doprinosi očuvanju zdravlja i pravilnom funkcionisanju organizma. Vitamini kao što su A, C i E kao najvažniji antioksidanti čiste vaš organizam od slobodnih radikala, pojačavaju imunitet i održavaju vitalnost. Kompleks vitamina B povoljno deluje na vaš nervni sistem.

Pomoći će vam da osvežićete pamćenje, sačuvate koncentraciju i memoriju, otkonite umor i pomoći će pravilnom funkcionisanju moždanih ćelija. Štiti krvne sudove srca i mozga. Održava cirkulaciju i kontroliše nivo masnoće u krvi. Zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama omega 3 i omega 6 .

Ne izaziva povećano lučenje želudačne line, PH je neutralna, lako se vari a dijetetska vlakna pomažu varenje i perlistatiku creva. Preporučuje se kao redovan obrok barem jednom u toku dana.

Uz sve što smo do sada naveli moramo dodati još da se susamov puter veoma lako vari.

Semenke susama su sitno samlevene bez dodataka aditiva, veštačkih začina i aroma pa je stoga pogodna za one koji imaju smetnje sa probavom.

U kombinaciji sa medom daje ukusnu poslasticu koja ima ukus karamele. Koristi se kao nezaobilazan dodatak za humus.

Ne sadrži:

Holesterol, hidrogenizovane masti, gluten ni kazein. Postan proizvod.

Sastav:

seme susama 99,5%, morska so 0,5%.

Nutritivna vrednost u 100g :

Energ.vrednost 2491,15 kJ / 595 Kcal

Proteini 23g

Ugljeni hidrati 13g

od kojih šećeri 0g

Masti 58g

Od kojih zasićene 6g

Biljna vlakna 9g

So 0g

Pakovanje 170g Granumfood

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top