Kumin Mleveni: Začin iz Indije za Ukusan i Zdrav Obrok
Kumin mleveni, poznat i kao indijski kim (Cuminum cyminum), dodaje jedinstven ukus indijskim jelima. Ovaj začin se koristi u pripremi raznovrsnih jela, od peciva i salata do povrća, pirinča, mahunarki, sira i raznih priloga.
Poreklo i Upotreba
Iako tačno poreklo kumina nije sasvim poznato, postoji teorija da potiče iz doline Nila i da se proširio u druge delove sveta poput Severne Afrike, Jugozapadne Azije, Istocnog Sredozemlja pa sve do Indije. Ova biljka se uzgaja već hiljadama godina, a najveći proizvođači su Indija i Iran, dok se takođe gaji i u Šri Lanki, Pakistanu, Turskoj, Maroku, Siciliji, Kini i drugde.
Zdravstvene Prednosti
Redovna upotreba kumina u ishrani može pozitivno uticati na varenje, smanjenje gasova i nadutosti, normalizaciju kiselosti želuca, pravilno lučenje probavnih sokova, ublažavanje stomačnih grčeva i održavanje normalnog funkcionisanja creva.
Takođe, kumin poboljšava metabolizam, štiti od infekcija, smanjuje umor i iscrpljenost, doprinosi lečenju anemije, ublažava bolove u trbuhu čak i kod novorođenčadi, i ima antikancerogene osobine. Veruje se da takođe povećava telesnu temperaturu, što može ubrzati metabolizam i pomoći u gubitku težine.
Načini Upotrebe:
- Dodajte U Jela: Mleveni kumin se može dodavati u različita jela kako bi im se dao karakterističan ukus. Koristite ga u pripremi jela od povrća, pirinča, mahunarki, sira i raznih priloga.
- Začinite Meso: Pre pečenja ili grilovanja mesa, marinirajte meso kuminom kako biste mu dodali dubok ukus i aromu.
- Priprema Umaka i Sosova: Dodajte kumin u različite umake i sosove kako biste obogatili njihov ukus i teksturu.
- Dodajte U Peciva i Salate: Može se koristiti kao dodatak u pripremi peciva i salata, dajući im jedinstveni ukus i aromu.
- Kreirajte Egzotične Ukuse: Eksperimentišite sa kuminom u kuhinji kako biste stvorili nove i uzbudljive ukuse. Dodajte ga jelima od ribe, gulašima i paprikašima kako biste im dali egzotičnu notu.
Pakovanje 80g
Cena se redovno ažurira